Vaccinatiecentrum Heizel al meteen een dag gesloten

Opening vaccinatiecentrum Heizel
© Maxime Simon - BRUZZ
| Opening vaccinatiecentrum Heizel
© Maxime Simon - BRUZZ
| Opening vaccinatiecentrum Heizel

Het vaccinatiecentrum op de Heizel, dat dinsdag openging, is woensdag alweer gesloten. Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) zegt dat een informaticaprobleem de oorzaak is. Inge Neven van de Brusselse Gezondheidsinspectie stelt dat er donderdag normaal weer geprikt zou moeten kunnen worden.

Het vaccinatiecentrum in Paleis 1 op de Heizel werd dinsdag nog vol trots geopend. Een dag later ligt de vaccinatie er alweer stil. Minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) zei woensdagochtend aan LN24 dat een informaticaprobleem de oorzaak is. "Het federale platform waarmee alle vaccinatiecentra werken voor het versturen van hun uitnodigingen, ook die in Vlaanderen, is geblokkeerd," aldus Maron. "De e-mails en sms'en die verstuurd hadden moeten worden aan de personen die zich moeten laten vaccineren, konden niet verstuurd worden."

Maron stelt evenwel dat er een plan B voor Brussel bestaat voor het versturen van die uitnodigingen. Later deze ochtend zal bekeken worden of dat plan B zal moeten worden uitgerold. "Daarvoor moeten we eerst beter weten wat er juist mis is bij de federale database."

Tekst loopt verder onder video.

Het vaccinatiecentrum in Paleis 1 sloot al na één dag vanwege een informaticafout.

Manueel systeem

Dat alternatieve plan is hetzelfde systeem waarmee in het vaccinatiecentrum Pacheco al werd gewerkt. "Daar werken we manueel, maar dat geeft problemen en extra werk voor de opvolging en inplanning van de tweede prik," legt Inge Neven, hoofd van de Brusselse Gezondheidsinspectie uit aan BRUZZ. "Toen gisteren bleek dat het federale platform nog altijd problemen had, hebben we beslist om vandaag alvast niet open te gaan. We hebben de hoop dat het systeem vandaag (woensdag, red.) wel werkt en dan zouden we donderdag weer kunnen vaccineren."

Mensen die aan de beurt zijn voor een vaccinatie krijgen via sms, mail of per post een uitnodiging waarin zij een tijdslot kunnen kiezen. Een uitnodiging voor donderdag zou ten minste op woensdag verstuurd moeten worden.

De Brusselaars die dinsdag bij de opening van het centrum op de Heizel werden gevaccineerd, waren nog via het manuele systeem uitgenodigd, geeft Neven nog mee.

Impact op de planning

Volgens de planning zouden deze week al 4.800 personen uit de eerstelijnszorg gevaccineerd worden op de Heizel. Of dat aantal deze week nog gehaald wordt, is twijfelachtig volgens Belga. Met een dagelijkse capaciteit van 5.000 patiënten per dag is het vaccinatiecentrum alvast groot genoeg om de vertraging op te vangen.

"Dat zal afhangen van de respons op de uitnodigingen. We zetten meerdere tijdslots open en het is mogelijk dat de patiënten meer gespreid worden over deze en volgende week. Eén dag vertraging is ongeveer een duizendtal vaccins. We zullen kijken wat er mogelijk is," besluit Neven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?