Vaccineren op school krijgt vorm: infosessies en vacci-bussen op komst

© Ivan Put

Vanaf september krijgen middelbare scholieren in Brussel de kans om zich via hun school te laten vaccineren. Dat is toch de bedoeling van de Brusselse gezondheidsinspectie. Vanaf de tweede schoolweek komen daarover infosessies. De week daarop moeten de eerste vaccinaties op of rond geïnteresseerde scholen kunnen starten.

Dat heeft de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) dinsdag aangekondigd. Op 1 september zullen alle kinderen van Brusselse middelbare scholen en hun ouders een brief krijgen met uitleg over de mogelijkheden tot vaccinatie. De GGC bereidt nog webinars en informatiesessies voor. Die zullen ze vanaf de week van 6 september in de scholen verspreiden.

Nog een week later, vanaf 13 september, kunnen scholen zelf vaccinatiemomenten beginnen organiseren. “Ofwel door een tijdsslot te reserveren in een vaccinatiecentrum of vaccinatie-antenne in de buurt (als klasgroep, red.), ofwel door als school naar een bepaalde vaccinatiebus te trekken”, legt Inge Neven van de GGC uit. In scholen waar nog veel leerlingen te vaccineren zijn, kan zelfs een eigen vaccinatiepost worden ingericht.

Die vaccinatie-acties in en rond scholen zijn bedoeld voor de leerlingen (vanaf 12 jaar), maar ook voor hun ouders en familieleden. Hetzelfde geldt voor leerkrachten, personeelsleden en hun familie. Voor leerlingen jonger dan 16 jaar moeten de ouders persoonlijk aanwezig zijn bij de vaccinatie, of een schriftelijke toestemming geven.

CLB’s

De administratie van Brussels VGC-collegelid voor Onderwijs Sven Gatz (Open VLD) zit hierover dinsdagavond samen met verschillende instanties. “De uitrol wordt van vaccinatie op school nog voorbereid”, zegt Gatz’ woordvoerster. Ook de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) houden dinsdag nog een overleg, maar het zou voorlopig enkel gaan om een ‘algemene denkoefening’. Concrete plannen zijn er aan Nederlandstalige zijde nog niet.

In het Franstalig onderwijs zijn wel al acht secundaire scholen uitgekozen in Brussel-Stad en één in Sint-Pieters-Woluwe. Die krijgen in september een eigen vaccinatiepost, bij wijze van pilootproject. Dat schrijft BX1.

In het hoger onderwijs komt er al zeker een vacci-bus op de Solbosch-campus van de ULB. De verdere samenwerking met universiteiten en hogescholen wordt nog uitgewerkt, zei Inge Neven dinsdag. Het hoger onderwijs start pas later in september.

16.000 per week

De vaccinaties op school zijn maar één deel van de Brusselse inspanning om de vaccinatiecijfers op te krikken. Er komen volgende week nog vaccinatieposten in enkele grote bedrijven en al zeker vier grote winkelketens. Met Ikea, Action, Primark en Carrefour kiest de gezondheidsinspectie bewust voor plaatsen “waar veel jongeren passeren”.

Er blijven nog vier vaccinatiecentra open in Vorst, Pacheco, Sint-Pieters-Woluwe en Molenbeek, waar je met of zonder afspraak naartoe kan voor een prik. Het blijft ook mogelijk om een vaccin te vragen bij de huisarts, in een wijkgezondheidscentrum of via de apotheker.

De gezondheidsinspectie denkt tenslotte aan lokale vaccinatieposten in ziekenhuizen en rusthuizen, in gebedshuizen, sportclubs en OCMW’s. Die zouden telkens niet enkel voor de eigen personeelsleden, bewoners of gebruikers dienen, maar ook voor hun familieleden. De bedoeling is om met deze initiatieven de komende weken telkens 16.000 personen een eerste prik te geven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?