Dirk Devroey, professor Huisartsgeneeskunde en decaan van de Faculteit Geneeskunde en Farmacie aan de VUB

| Dirk Devroey, professor Huisartsgeneeskunde en decaan van de Faculteit Geneeskunde en Farmacie aan de VUB.

VUB-prof Devroey over vierde golf: ‘Lagere scholen motor van infecties'

TDN
© BRUZZ
19/10/2021

VUB-professor Dirk Devroey maakt zich zorgen over de stijging van de coronacijfers. Vooral over de snelheid waarmee de besmettingsgraad, positiviteitsratio en aantal hospitalisaties in het hele land de lucht inschieten. Devroey wijst het lager onderwijs aan als motor van deze vierde golf en pleit voor de uitbreiding van het Covid Safe Ticket (CST) naar Vlaanderen. “Ik ga liever in Brussel op restaurant. Daar is het tenminste veilig."

Een week geleden was er nog geen vuiltje aan de lucht, stelt ook Devroey vast. Ook niet in Brussel. “De besmettingscijfers daalden zelfs, maar die daling is opnieuw ongedaan. We naderen nu weer een incidentie (gemiddelde besmetting op 100.000 inwoners over twee weken, red.) van 300. Zo komen we op het hoogste niveau sinds maart”, aldus de VUB-professor in de huisgeneeskunde. “Vooral de snelle stijging van de curve baart me zorgen. Alle alarmbellen gaan af: de vierde golf stevent vliegensvlug op ons af.”

Lager onderwijs als motor

Het aantal vastgestelde besmettingen op maandag, ligt bijna dubbel zo hoog als dezelfde maandag een week eerder. “En ook het dagelijkse gemiddelde evolueert plots van 2.000 naar 3.000 besmettingen”, aldus Devroey. “Dat zal de komende dagen nog wel stijgen, en het is zorgwekkend. Zeker in Brussel, waar de vaccinatiegraad relatief laag is. En het virus verspreidt zich snel. Al zullen we dankzij de vaccins gelukkig niet op hetzelfde niveau als een jaar geleden komen, toen de tweede golf zich aftekende. En de varianten ontwikkelen zich ook minder snel dan gevreesd.”

Vanwaar komt die plotse toename? “Dat is heel moeilijk te verklaren”, aarzelt de VUB-professor. “Het lager onderwijs lijkt de motor van infecties, want je ziet bij de -12-jarigen dat er een enorme toename geweest is. Zij zijn niet gevaccineerd. Daarnaast valt ook de impact van de Vlaamse versoepelingen niet te onderschatten. In de Vlaamse rand gaan veel Brusselse kinderen naar school. Zij bewegen zich over de grenzen heen. En meer algemeen ontstaat een soort van laksheid ten opzichte van de regels, wegens coronamoeheid.”

Covid Safe Ticket (CST): het digitale coronapaspoort

| Covid Safe Ticket (CST): het digitale coronapaspoort.

Devroey sluit niet uit dat een aantal versoepelingen in Vlaanderen binnenkort worden teruggedraaid. “Als je het mij vraagt, zou ik het CST overal in België invoeren. Het is een beloning voor wie gevaccineerd is, en kan een stimulans zijn voor niet-gevaccineerden om alsnog een prik te laten zetten”, zegt Devroey. “Ik ga liever in Brussel op restaurant, omdat ik door het CST weet dat ik er veilig zit. De rand trekt op dit moment Brusselaars aan die juist niet gevaccineerd zijn.”

Testbeleid werkt

Voor de VUB-professor is het vooral jammer dat gevaccineerden mee worden gesleurd in de vierde golf door niet-gevaccineerden. “Er is geen draagvlak meer voor, maar toch dreigen opnieuw strengere maatregelen. Je kan helaas geen grens trekken tussen populaties die wel of niet gevaccineerd zijn”, zegt Devroey, die in elk geval geen ruimte ziet voor verdere versoepelingen.

Vooral het testbeleid moet gehandhaafd worden, zegt hij. “Enkele collega’s pleitten voor de afschaffing daarvan, wegens de lage positiveitsgraad, de vele negatieve testen en het hoge aantal testen dat door kinderen wordt afgenomen. Maar nu zie je toch maar dat uitgebreid testen, zelfs al is dat niet altijd even dringend, nuttig is. Het aantal testen is toegenomen, maar ook de positiviteitsratio evolueert mee. De teststrategie maakt het in elk geval mogelijk om snel te schakelen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Vierde golf , Dirk Devroey

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni