Het vaccin AstraZeneca biedt bescherming tegen de ziekte Covid-19

| Het vaccin AstraZeneca biedt bescherming tegen de ziekte Covid-19.

Wachttijd AstraZeneca zakt in het hele land naar acht weken

EC
© BRUZZ
12/05/2021

De tijd tussen de eerste en tweede dosis van een vaccin van AstraZeneca gaat met vier weken omlaag in het hele land. Zo komt de wachttijd op acht weken te liggen, net zoals in Brussel. Dat laat de federale taskforce vaccinatie woensdag weten. Zo kan iedereen tegen midden augustus een tweede prik krijgen.

Door de wachttijd te verlagen van twaalf naar acht weken, kan iedereen die de komende weken gevaccineerd wordt zijn of haar tweede prik ten laatste krijgen in augustus. In Brussel was die wachttijd al eerder aangepast naar acht weken. Nu hebben de verschillende ministers van Volksgezondheid beslist om dat in alle gewesten zo te doen. De bedoeling is dus om de vaccinatiecampagne te versnellen.

Een kortere wachttijd tussen vaccins heeft als voordeel dat een groter deel van de bevolking sneller volledig is gevaccineerd. Overigens is dinsdag beslist dat er vanaf 13 augustus grotere festivals mogelijk zijn, waar een vaccinatiebewijs gevraagd kan worden. De taskforce vaccinatie herhaalt dat de bescherming van het AstraZeneca-vaccin gelijk blijft bij een tussentijd van acht of twaalf weken.

“Het inkorten van de tijdsduur heeft geen impact op de bescherming tegen ernstige Covid-19 en hospitalisatie”, leest hun advies. “De eerste prik geeft na 3 weken al een zeer grote bescherming tegen ernstige Covid-19 en hospitalisatie. De tweede prik na 8 of 12 weken zorgt voor eenzelfde duurzame bescherming op langere termijn.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni