Zonmai over onze stad: 'Brussel met een zee, dat zou geweldig zijn'

Noah Frooninckx Buelens
23/01/2024

Voor de Week van de Belgische Muziek nodigen we een week lang, van 22 tot 26 januari, Belgische artiesten uit. Gunnar Cheyns heeft een onderonsje met Zonmai. Ze heeft het onder andere over haar geboortestad Bayonne, de Brusselse muziekscene en haar passage op Dour komende zomer. “Brussel is m’n favoriete grootstad, omdat ze me geadopteerd heeft.”

Zonmai woont al vier jaar in Brussel, maar oorspronkelijk komt ze uit het Baskenland in Frankrijk. “Ik ben naar Brussel verhuisd om te studeren en om muziek te maken,” vertelt de Franstalige artieste. “Bovendien wordt het in Frankrijk echt gezien als iets hips om naar Brussel te verhuizen, misschien omdat er hier in alle kunstvormen van alles gebeurt.”

“Het grootste verschil tussen Brussel en Bayonne – de stad waar ik geboren ben – is dat Bayonne in tegenstelling tot Brussel een kleine afgelegen stad is,” legt Zonmai uit. “Toen ik er nog woonde, was er niet veel infrastructuur, zelfs geen studio. Daarom wou ik naar een hoofdstad emigreren om nieuwe mensen te ontmoeten en met muziek bezig te zijn. Toch mis ik de rust en vooral de zee in Bayonne, die is niet te vergelijken met de Belgische kust.”

Haar muziekstijl valt het best te omschrijven als een mix van rap, (hyper)pop en Franse chanson. “In m’n kindertijd luisterde ik door m’n mama vaak naar artiesten als France Gall, Michel Berger en Daniel Balavoine,” aldus Zonmai. “Later zijn de rap- en popinvloeden erbij gekomen.”

Ontdek de Week van de Brusselse Muziek bij BRUZZ Ice

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni