60 terroristen en geradicaliseerden verlaten gevangenis

© Orban Daniel - BE Defence

Zestig veroordeelde terroristen en geradicaliseerde gedetineerden mogen in 2020 en 2021 de gevangenis verlaten. Dat blijkt uit cijfers van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Een recente studie besluit dat het risico op recidivisme gering is.

Daarover bericht de krant De Tijd woensdag.

De 60 mensen die voor eind 2021 de gevangenis mogen verlaten waren veroordeeld voor terrorisme of zaten in de gevangenis voor andere feiten, maar werden door onze veiligheidsdiensten ook gevolgd wegens radicalisme. Het gaat om 33 gevallen dit jaar en de resterende 27 volgend jaar.

Weinig recidivegevaar

Het risico op recidivisme bij deze gedetineerden is volgens Thomas Renard eerder klein. De onderzoeker bij de Brusselse denktank Egmontinstituut onderzocht die kwestie op basis van 557 gevallen van jihadisten-terroristen die in Belgiƫ zijn veroordeeld sinds de jaren 90. Het recidivepercentage is amper 5 procent. Dat is laag in vergelijking met het percentage bij de gewone criminaliteit.

"De gangbare veronderstelling bij het brede publiek, maar ook bij de veiligheidsdiensten, is dat er een groot risico op recidivisme is bij iedereen die veroordeeld is voor terrorisme, maar mijn studie bewijst net het tegendeel", stelt Renard.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?