Politie stelt minder gewelddadige radicalisering vast

© Photonews

Het aantal pv's voor feiten die gerelateerd zijn aan 'gewelddadige radicalisering' is de afgelopen jaren stelselmatig gedaald. Dat betekent niet dat het aantal werkelijke feiten afgenomen is, zegt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).

Het is volgens De Crem niet aangewezen hierover uitspraken te doen zonder een uitgebreidere analyse van alle cijfers voor de kwalificaties die vallen binnen het domein van gewelddadige radicalisering, extremisme en terrorisme.

De minister wijst erop dat deze feiten "dikwijls overlappen of aanleunen tegen andere kwalificaties zoals het aanzetten tot haat, negationisme, terrorisme en dergelijke". "Een daling voor de ene kwalificatie gaat dan gepaard met een stijging in het aantal cijfers voor andere", aldus De Crem.

Meeste pv's in Brussel

De kwalificatie 'gedragingen in relatie met gewelddadige radicalisering' werd pas ingevoerd in 2015. In de periode sinds de invoering tot en met de eerste semester van 2019 werden hiervoor in totaal 259 pv's opgesteld. In 2016 waren dat er 109, een jaar later 81 en in 2018 slechts 48.

De meeste pv's situeerden zich in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (59), gevolgd door de provincies Luik (47), Oost-Vlaanderen (30) en West-Vlaanderen (29).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?