Brussels minister-president Rudi Vervoort, op weg naar het overlegcomité van de verschillende Belgische regeringen van 16 oktober 2020
© Belgaimage | Brussels minister-president Rudi Vervoort (archiefbeeld)

'Radicalisering in Brussel neemt toe in coronatijd'

Sara De Sloover
© BRUZZ
19/01/2021

"De coronacrisis creëert een vruchtbare bodem voor polarisatie." Dat zei minister-president Rudi Vervoort (PS) dinsdag in het parlement. Experts waarschuwen voor toenemende radicalisering. Het fenomeen is meteen een van de vijf soorten georganiseerde en 'ondermijnende' criminaliteit waar het Gewest actief mee wil tegen strijden vanaf 2024.

Het Brussels Gewest werkt momenteel aan een nieuw Globaal Veiligheids- en Preventieplan (GVPP) voor de periode 2021-2024.

Tijdens de vergaderingen daarvoor en de bijeenkomsten van het gewestelijk platform rond radicalisering hebben de gemeenten om een versterkte ondersteuning rond radicalisering gevraagd, liet minister-president Rudi Vervoort (PS) dinsdag weten in de commissie Binnenlandse Zaken na een vraag van parlementslid Aurélie Czekalski (MR).

Daarom werkt gewestelijk veiligheidsagentschap Brussel Preventie en Veiligheid (BPV) op dit moment in nauw overleg met het OCAD (Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse) aan een vorming voor de coördinatoren van lokale geïntegreerde veiligheidscellen van de Brusselse gemeenten. Die sporen radicalisering en extremisme op gemeentelijk niveau op.

“Bepaalde groepen hebben de voorbije maanden een radicaal discours ontwikkeld dat door de verspreiding van fake news de geloofwaardigheid van de autoriteiten in twijfel trekt”

Minister-president Rudi Vervoort (PS) in de commissie Binnenlandse Zaken

De coronacrisis accentueert sociale breuklijnen en onveiligheidsgevoelens bij burgers, melden de partners betrokken bij het nieuwe veiligheids- en preventieplan, zei Vervoort. De werkgroep heeft een heel brede samenstelling, gaande van straathoekwerkers en preventiediensten, tot de politiezones, Brussel Preventie en Veiligheid, gemeenten, en het parket.

“Op die manier creërt de crisis een vruchtbare bodem voor polarisatie en extremistische ideologieën”, meldden zij aan Vervoort. “De meerderheid van de bevolking lijkt de maatregelen tegen de verspreiding van het virus te ondersteunen, maar het valt niet te ontkennen dat bepaalde groepen in de afgelopen maanden een radicaal tegendiscours hebben ontwikkeld dat de geloofwaardigheid van de autoriteiten in twijfel wil trekken, met name dan door de verspreiding van fake news.”

Het toekomstige Globale Veiligheids- en Preventieplan zal maatregelen ter bestrijding van 'fake news' daarom verlengen en versterken, zei Vervoort.

Samen tegen georganiseerde misdaad

Een van de doelstellingen van het preventie- en veiligheidsplan voor 2021-2024 is dat de lokale besturen meer ondersteund zouden worden bij de aanpak van de georganiseerde misdaad.

Daarvoor zal op gewestelijk niveau “een specifiek systeem ter bestrijding en preventie van de georganiseerde misdaad” worden ontwikkeld, zei Vervoort, naar aanleiding van een vraag van parlementslid Bianca Debaets (CD&V) in de commissie. “Dat zal gebeuren in volledig overleg met de gerechtelijke en bestuurlijke overheden."

Het Gewest zal gemeenten steunen in hun strijd tegen georganiseerde misdaad en openbare overlast door te coördineren, adviseren, monitoren en hulpmiddelen of expertise aan te dragen indien nodig.

Drugs, wapens, terreur, mensenhandel, fraude

Prioritair wordt daarbij gefocust op vijf thema's: de productie en de smokkel van drugs, de smokkel en heling van vuurwapens en springstoffen, gewelddadige radicalisering en terrorisme, mensenhandel, sociale en subsidiefraude.

Dit gewestelijke ‘systeem’ staat nog niet op poten, maar is een van de doelstellingen van het nieuwe veiligheidsplan. “Er zijn al twee voorbereidende initiatieven”, zei Vervoort, die verwees naar een handleiding voor lokale besturen rond de bestrijding en preventie van gewelddadige radicalisering uit 2018, en het gewestelijk platform radicalisering en polarisering.

Brussel, zei Vervoort, zal voor het opzetten van het gewestelijke netwerk te rade gaan bij expertisecentra die elders in het land al bestaan, met name in Antwerpen, Limburg en Namen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, Samenleving, aurélie Czekalski, Rudi Vervoort, radicalisering, gewelddadige radicalisering, coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni