Aanslagen Parijs: verhoor Ibrahim Abrini brengt weinig opheldering

OFF_MAN_MET_HOEDJE-14.jpg
© BRUZZ
© BRUZZ

Op het proces over het Belgische luik van het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs is dinsdagnamiddag Ibrahim Abrini verhoord, de broer van Mohamed Abrini. Die laatste is beter bekend als de 'man met het hoedje' en was betrokken bij de aanslag op de luchthaven Brussels Airport, op 22 maart 2016, maar speelde ook een rol bij de voorbereiding van de aanslagen in Parijs.

Net zoals de verdachte die eerder aan het woord was gekomen, Zakaria Jaffal, bracht Ibrahim Abrini weinig opheldering over zijn eigen rol. De 26-jarige man antwoordde ontwijkend op heel wat vragen van de rechtbank en zijn geheugen leek hem op heel wat punten in de steek te laten.

Zo werd de man aan de tand gevoeld over het vertrek van zijn broer Suleyman naar Syrië. "We hadden na zijn vertrek nog contact via Skype," zei Abrini. "Hij vertelde over wat hij daar beleefde en deed, en dat het onze plicht was om aan de jihad deel te nemen. Hij toonde zich heel boos over de Syrische president Assad en de Westerse coalitie. We hebben hem ook geld gestuurd."

Suleyman sneuvelde in Syrië en in juni 2015 vertrok ook Mohamed Abrini, weliswaar voor een drietal weken, naar Syrië. Naar eigen zeggen wist Ibrahim op voorhand niet van zijn vertrek: "Ik wist ook niet of hij zich bij Islamitische Staat wilde aansluiten. Hij toonde wel interesse in het onderwerp. Ik ook, maar dat is normaal, onze broer was daar omgekomen."

Op 13 november 2015 ging Ibrahim Abrini een tas met kleren van zijn broer en de familiale laptop verstoppen bij een kennis. "Mohamed had me dat gevraagd en ik heb dat gedaan zonder er vragen over te stellen," zei Ibrahim Abrini. "Het kan wel dat ik gegevens op die computer verwijderd heb."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?