Aantal gedwongen opnames blijft stijgen

© PhotoNews
| Archiefbeeld

Het aantal gedwongen opnames in de psychiatrie blijft maar toenemen. Zo noteren de vier Brusselse ziekenhuizen met een psychiatrische spoeddienst een groei van 3 tot 9 procent over de afgelopen twee jaar. Dat terwijl het aantal bedden lichtjes vermindert. “Dit is een warm pleidooi bij de volgende federale regering voor meer middelen”, stelt Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V).

In oktober berichtte BRUZZ al dat het aantal gedwongen opnames in de politiezone Brussel Hoofdstad -Elsene verdubbelde in het afgelopen decennium. De cijfers voor het hele gewest bevestigen nu deze tendens, zo blijkt uit een antwoord van bevoegd minister Alain Maron (Ecolo) aan Bianca Debaets.

In Brussel zijn er vier ziekenhuizen met een psychiatrische spoedafdeling, waar mensen die een gevaar voor zichzelf of hun omgeving zijn, al dan niet gedwongen kunnen worden opgenomen. Het gaat om Saint-Luc, Brugmann, Sint-Pieter en Erasmus.

Deze ziekenhuizen bevestigen de groei van het aantal gedwongen opnames, met groeicijfers die variëren van 3 tot 9 procent. Dat terwijl het aantal beschikbare ziekenhuisbedden voor deze opnames de laatste jaren licht gedaald is. Preciezere cijfers kon Maron niet geven.

“Dit is een warm pleidooi bij de volgende federale regering voor meer middelen”, zegt Bianca Debaets (CD&V) aan BRUZZ. “Zeker voor Brussel is dit belangrijk, want hier is de doelgroep in hoge concentratie te vinden. Een wandeling langs de centrale lanen volstaat om dat te zien.”

Maron schaart zich achter deze oproep, en betreurt het dat de federale overheid tot nu toe nooit extra middelen heeft vrijgemaakt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?