Advocaat verdachte: 'Geen plannen gezien voor aanslag op Amerikaanse ambassade'

Updated: 27-06-2019 - 12:09

De man die er van verdacht wordt een aanslag te hebben gepland tegen de Amerikaanse ambassade in Brussel, is vanmorgen voor de raadkamer verschenen. Zijn advocaten ontkennen dat de man geradicaliseerd is. Of de man daadwerkelijk een aanslag voorbereidde, is niet duidelijk. “Maar ik heb alvast geen plannen of een wagen gezien”, aldus advocaat Mustapha El Hajjami.

Afgelopen weekend arresteerden de antiterreureenheden van de federale politie een 22-jarige man die volgens het federaal parket plannen had om een aanslag te plegen op de Amerikaanse ambassade in het centrum van Brussel. Zijn advocaten ontkennen de berichten dat hun cliënt geradicaliseerd is. “Dat klopt niet”, zeggen meester Mustapha El Hajjami. “Hij heeft één gerechtelijk antecedent en dat is bij de politierechtbank. Hij komt niet voor op de lijst met geradicaliseerde personen.”

De raadkamer besliste alvast om de aanhouding van de verdachte te bevestigen, waardoor hij nog minstens een maand in de cel blijft. “We hebben zijn vrijlating ook niet gevraagd”, gaat El Hajjami verder. “Mijn cliënt heeft geen vast adres en er staan ook nog een aantal onderzoeksdaden gepland. Volgende week wordt hij nog verhoord. In de eerste plaats willen we nu eerst zijn papieren in orde brengen.”

Volgens de advocaten zijn er geen concrete aanwijzingen die aantonen dat de verdachte een aanslag wilde plegen op de ambassade. Zo zou de man met zijn wagen hebben willen inrijden op de poort van de ambassade. “We hebben nergens plannen zien liggen en mijn cliënt beschikt ook niet over een wagen.” De advocaten vermoeden dat de man werd opgepakt omdat hij werd opgepikt door de camera’s rond de ambassade toen hij minutenlang naar het gebouw stond te kijken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?