Een still uit de video van het politiegeweld in de Pastorijstraat in Sint-Jans-Molenbeek

| De politieagent schopte het slachtoffer tweemaal tegen het hoofd en sloeg hem nadien nog twee keer in het gezicht.

Agent die arrestant schopte vrijgelaten

TRO
© Chris Verhaeghe
23/05/2019

De agent die woensdag werd opgepakt omdat hij een arrestant in Molenbeek had mishandeld, is donderdag vrijgelaten door het parket. Dat meldt zijn advocaat Sven Mary.

De agent zal wel verder vervolgd worden door de correctionele rechtbank. Mary zegt dat zijn cliënt beseft dat hij het blazoen van het gehele politiekorps heeft besmeurd. "Deze man werkt al 12 jaar voor de politie en dit is een volkomen geïsoleerd feit", aldus de advocaat. "Maar er is wel een context. Die zullen wij ten gepasten tijde naar buiten brengen."

Trappen op het hoofd

De agent werd geschorst en opgepakt nadat dinsdag beelden verspreid werden waarop te zien is hij een arrestant mishandelt. Op het filmpje is te zien hoe eerste agent een man overmeesterd heeft en op de grond geduwd heeft in de Pastorijstraat in Sint-Jans-Molenbeek.

Een van zijn collega's trapt vervolgens de overmeesterde man tweemaal tegen het hoofd. Hoewel de eerste politieman "kalm, kalm!" roept, dient de tweede agent de overmeesterde man nog twee vuistslagen toe, ook op het hoofd.

"Op basis van de beelden hebben we een opsporingsonderzoek geopend", zei de parketwoordvoerster. De verdachte, geboren in 1986, werd in de loop van de woensdagvoormiddag van zijn vrijheid beroofd en verhoord. De verdachte zal morgenvroeg ter beschikking worden gesteld van de procureur des Konings te Brussel. Hij riskeert tot twee jaar cel.

Slachtoffer: 'Ik was ongewapend'

Ondertussen heeft ook het slachtoffer van de mishandeling in La Capitale getuigd. De 19-jarige Ilias is een goede bekende van de politie, vanwege 63 feiten, waaronder 37 diefstallen. Hij werd meerdere malen veroordeeld en zou lid zijn van een bende.

Op de beelden werd hij achternagezeten vanwege een diefstal van een lege kassa in het Kaaicafé aan Sainctelette. Een diefstal die hij volgens La Capitale niet gepleegd zou hebben. Dat bleek na het bekijken van de beveiligingsbeelden.

"Ik was alleen en te voet", zegt hij. "De agent riep dat ik niet mocht bewegen. Ik werd bang en vluchtte. Een agent riep me na dat ik moest stoppen en loste een waarschuwingsschot. Daarna hoorde ik niets meer. Ik bleef daarna rond een geparkeerd voertuig rennen tot een agent me naar de grond wist te werken. Daarna heb ik niet meer bewogen en niets meer gezegd. Ik was niet gewapend en had niets bij me."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Sint-Jans-Molenbeek , Justitie , politie , mishandeling

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni