Albanese übergangster vorig jaar het land uitgezet, nu 'Most Wanted'

© Federale Politie
| Safet Rustemi ontliep 22 jaar aan effectieve celstraf doordat hij het land werd uitgezet. Vanuit Albanië blijft hij echter actief in de Brusselse prostitutie

De Albanese gangster Safet Rustemi, die sinds kort op de Belgische ‘Most Wanted’-lijst prijkt, moet nog 22 jaar aan effectieve celstraf uitzitten. Toch is de man, die de controle over het drugs- en prostitutiemilieu in de Alhambrawijk probeerde te verwerven, in juni 2017 gewoon het land uitgezet door de Dienst Vreemdelingenzaken.

Safet Rustemi (33) werd eind januari 2017 voor het eerst veroordeeld in ons land, meldt De Standaard. Hij kreeg een gevangenisstraf van 9 jaar opgelegd voor zijn rol als “leider van een criminele organisatie die het Brusselse prostitutie- én drugsmilieu onder zijn controle probeerde te krijgen.” Ook zijn oudere broers zijn notoire criminelen in het Brusselse, blijkt uit het BRUZZ-archief.

Safet zelf zou vooral in de Brusselse Alhambrawijk actief zijn geweest, en spaarde daarbij het zware geweld niet. “Vernietiging van eigendommen, gebruik van vuurwapens, moordpoging, afpersing en mensenhandel van jonge vrouwen die in de prostitutie gedwongen werden”, leest de bloemlezing in het opsporingsbericht op de ‘Most Wanted’-website van de federale politie. “Rustemi en zijn kompanen gingen doorgaans zeer gewelddadig te werk.”

Uiteindelijk zou Rustemi nog twee keer veroordeeld worden. Op 22 februari van dit jaar kreeg hij een gevangenisstraf van 8 jaar voor “invoer, opslag en handel van verdovende middelen.” Diezelfde dag werd hij nóg eens tot 5 jaar veroordeeld voor zijn activiteiten in drugshandel en voor wederrechtelijke vrijheidsberoving met doodsbedreigingen.

Geen celstraf, wel vliegtuig naar Albanië

Samen zijn de drie veroordelingen goed voor 22 jaar gevangenisstraf. Maar dat Rustemi die celstraf nooit effectief zou uitzitten, was al lang duidelijk. De Albanees was immers in juni 2017 al vrijgelaten uit voorhechtenis en door de Dienst Vreemdelingenzaken op een vliegtuig terug naar Albanië gezet.

Dat Rustemi vandaag op de ‘Most Wanted’-lijst verschijnt, doet dan ook de wenkbrauwen fronsen. "Eigenlijk is het de Dienst Vreemdelingenzaken die ervoor heeft gezorgd dat Safet Rustemi zijn straf niet kan, en dus niet moet uitzitten", zegt zijn advocaat Sven Mary in De Morgen.

DVZ verdedigt zich

“Vanuit Justitie is er nooit de vraag gekomen om de man ter beschikking te houden”, verdedigt DVZ de uitzetting van Rustemi in de kranten. “Hij heeft ook een inreisverbod van 15 jaar gekregen.”

DVZ kan naar eigen zeggen enkel effectieve veroordelingen raadplegen in de databank van Justitie. En daar wringt het schoentje, want advocaat Sven Mary tekende in naam van zijn cliënt cassatieberoep aan tegen zijn veroordeling van 9 jaar. In afwachting van die beroepsprocedure, kon Rustemi op voorwaarde vrijkomen en werd hij het land uitgezet door DVZ.

Toch blijft de essentie dat een veroordeelde gangster door zijn uitzetting aan een effectieve celstraf in ons land ontsnapt. Dat hij nu in ons land ‘most wanted’ is, komt omdat hij zijn activiteiten in ons land vanuit Albanië nog steeds voortzet en hij bij verstek is veroordeeld. Zijn plaats op de criminele lijst van de federale politie moet vooral dienen als signaal naar Albanië om Rustemi te arresteren, is de redenering.

Theo Francken, 3

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), bevoegd voor de Dienst Vreemdelingenzaken, ziet geen graten in de aanpak van zijn diensten. “Zo gaan wij om met criminele illegalen: snel en efficiënt”, twitterde hij. Vandaag zegt Francken op Radio 1 dat “onze mensen de procedures hebben gevolgd. Ik heb geen signaal over hem gekregen van Justitie of politie. Er was geen onmiddellijke aanhouding en de borgtocht was betaald."

Volgens Francken kan de man nog altijd uitgeleverd worden aan ons land om zijn gevangenisstraf uit te zitten. “Wij hebben een uitleveringsverdrag met Albanië. Het is politiewerk om die man op te sporen, te laten uitleveren en hier zijn straf te laten uitzitten. Albanië is het einde van de wereld niet, hé.”

De staatssecretaris gaf aan dat zijn diensten wel nog over de kwestie zullen overleggen met Justitie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?