Alle verdachten vrijgelaten na rellen in Brabantwijk

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| 13 januari 2021: manifestatie na de dood van de 23-jarige Ibrahima na zijn arrestatie door de politie
Updated: 15-01-2021 - 17:20

De vier verdachten die woensdag werden opgepakt bij de rellen in Schaarbeek zijn alweer vrijgelaten. Het gaat om twee meerderjarigen die verdacht worden van brandstichting en twee minderjarigen. Het onderzoek naar de gebeurtenissen loopt nog.

Op woensdag werden vier relschoppers gerechtelijk gearresteerd tijdens de incidenten die zich voordeden aan het einde van de betoging voor Ibrahima, die plaatsvond aan het politiebureau vlakbij het Noordstation. Drie van hen stonden werden door het Brussels parket vrijgelaten.

Het ging om twee meerderjarigen die verdacht werden van brandstichting en een minderjarige die verdacht werd van weerspannigheid. Tegen de meerderjarigen waren er volgens het parket voorlopig te weinig bewijzen.

Voor de minderjarige had het parket een jeugdrechter gevorderd met de vraag tot plaatsing in een gesloten instelling. Maar de jeugdrechter besliste na verhoor om de jongeman vrij te laten onder voorwaarden. Zo moet hij van de jeugdrechter zijn ouderlijk gezag respecteren, mag hij geen nieuwe inbreuken plegen, moet hij regelmatig naar school gaan en een prestatie van algemeen nut van 30 uur volbrengen.

“De twee belangrijkste verdachten die van hun vrijheid werden beroofd en van opzettelijke brandstichting werden verdacht, zijn vrijgelaten bij gebrek aan voldoende bewijs tegen hen in dit stadium van het onderzoek", zegt parketwoordvoerder Martin François.

Onderzoek loopt nog

Het parket van Brussel kon geen informatie geven over de minderjarige verdachte die voor dezelfde feiten van zijn vrijheid is beroofd, aangezien hij onder de bevoegdheid van het parket van Verviers valt.

Daar werd de jongen donderdag al vrijgelaten, valt te horen bij woordvoerder Gilles de Villers Grand Champs. "Hij werd na verhoor vrijgelaten door het jeugdparket. Er zijn nog een aantal onderzoeksdaden die moeten gebeuren, alvorens we eventueel overgaan tot de vordering van een jeugdrechter.”

Daarmee zijn alle verdachten die woensdag gerechtelijk werden opgepakt voor hun betrokkenheid bij de rellen in Schaarbeek na afloop van de betoging rond de dood van Ibrahima Barrie, vrijgelaten. Intussen loopt het onderzoek wel verder. Dat is in handen van een taskforce van de lokale en federale politie, in samenwerking met het parket.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?