Vier bijkomende verdachten van rellen op 13 januari opgepakt

© Kevin Van den Panhuyzen

De politie heeft vier bijkomende verdachten opgepakt van de rellen die plaatsvonden op 13 januari, na de betoging voor de overleden Ibrahima Barrie. Het gaat om twee meerderjarigen en twee minderjarigen. Dat meldt het Brusselse parket. De twee meerderjarigen werden na hun verhoor rechtstreeks gedagvaard voor de correctionele rechtbank. Eerder, op 10 februari, waren al veertien andere verdachten van de rellen opgepakt.

De rellen op 13 januari vonden plaats na een betoging voor de overleden Ibrahima Barrie. Die 23-jarige man was enkele dagen eerder opgepakt door de politie Brussel Noord, maar overleed nadien in nog onduidelijke omstandigheden.

Het Brusselse parket heeft intussen een gerechtelijk onderzoek geopend voor onopzettelijke doodslag, maar op 13 januari hadden familieleden en sympathisanten naar aanleiding van het overlijden een manifestatie georganiseerd in Sint-Joost-ten-Node. Na afloop van die manifestatie kwam het tot relletjes, waarbij een honderdtal mensen betrokken waren en de politie 116 mensen oppakte. Het ging om 112 bestuurlijke aanhoudingen, waarbij 30 minderjarigen, en 4 gerechtelijke aanhoudingen.

Schade en gewonden

Bij de rellen werden negen politievoertuigen beschadigd, net als een raam en een vuilniscontainer van een kleuterschool in de Groenstraat, bushokjes op het Liedtsplein, een apotheek in de Gallaitstraat en winkels en wagens in de Brabantstraat en de Aarschotstraat. Aan een politiepost aan het Liedtsplein sneuvelde een raam en werd brand gesticht, in de Nicolaystraat werd een brandende vuilnisbak tegen de garagepoort van een ander commissariaat geduwd en in de omgeving van de Rogierstraat werd ook brand gesticht in een vuilniscontainer en in een winkel.

Vijftien politieagenten raakten gewond en drie agenten die aanwezig waren in het commissariaat aan het Liedtsplein, waren in shock. Bij de rellen raakte ook een betoger gewond.

Taskforce

Na die incidenten richtten de zes Brusselse politiezones, de federale politie en het parket van Brussel een taskforce op om de daders van de vernielingen op te sporen. Het onderzoek door die taskforce leidde op 10 februari tot vijftien huiszoekingen in Schaarbeek, Aalst, Verviers, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel en in gemeenten van het gerechtelijk arrondissement Brussel. Daarbij pakten honderd politiemensen veertien verdachten op, zeven volwassenen en zeven minderjarigen.

"Op 23 en 25 februari 2021 werden twee andere operaties uitgevoerd", zegt Brussels parketwoordvoerder Martin François. "Op dinsdag 23 en donderdag 25 februari heeft het parket van Brussel de lokale politie van Brussel-Noord bevolen om zeven andere verdachten te arresteren die door de taskforce zijn geïdentificeerd en ervan worden verdacht te hebben deelgenomen aan het tumult en de vernielingen op 13 januari. Vier verdachten, twee volwassenen en twee minderjarigen, konden worden opgepakt. De twee meerderjarige verdachten werden door het parket van Brussel opgeroepen om te verschijnen voor de correctionele rechtbank."

Drie verdachten geseind

De drie verdachten die nog niet konden gearresteerd worden, staan geseind. Op 23 februari vonden ook nog drie huiszoekingen plaats. "Die waren gericht op drie personen die werden geïdentificeerd als verdachten van de feiten van weerspannigheid in bende met wapens en voorafgaand overleg, en slagen toegebracht aan de politieagenten in de Kwatrechtstraat", zegt de parketwoordvoerder.

"Tijdens deze huiszoekingen werden de gsm's van de verdachten in beslag genomen en de verdachten werden opgeroepen voor een verhoor op een latere datum."

In totaal zijn er een maand na de rellen achttien verdachten aangehouden door de politiediensten van de zone Brussel Noord. Het gerechtelijk onderzoek wordt voortgezet om andere daders van het tumult en de vernielingen te identificeren, aldus nog de woordvoerder.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?