Amnesty protesteert aan kabinet-Michel tegen opsluiting gezin

© Twitter/Amnesty International
| Amnesty International protesteerde aan het Warandepark in Brussel tegen de eerste opsluiting van kinderen in Steenokkerzeel.

Amnesty International heeft aan het kabinet van premier Michel (MR) in de Wetstraat geprotesteerd tegen de eerste opsluiting van een gezin in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. Dat deed de organisatie met een 20 meter lange banner en 150 knuffels.

De betogers trokken dinsdagmiddag vanuit het Warandepark met een 20 meter lang spandoek naar het hek voor het kabinet van de eerste minister. Daar bevestigden ze de banner met het opschrift #eenkindsluitjenietop en plaatsten ze een rij van knuffels die opgesloten zaten in een houten doosje.

'Stap achteruit'

"België geeft al enkele jaren het goede voorbeeld door gebruik te maken van alternatieven voor de opsluiting van kinderen, maar vandaag zet ons land een verontrustende stap achteruit", zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

"Dat kinderen achter tralies gezet worden omwille van hun migratiestatus, onder toezicht van camera's en bewakers, is een ondraaglijke gedachte. De gezinsunits zien er misschien gloednieuw uit, maar een gevangenis blijft een gevangenis."

'Traumatiserend effect'

De actie verliep vreedzaam en de manifestanten ruimden het spandoek rustig op toen de politie na enkele minuten tussenkwam. Amnesty International zal het spandoek dinsdag ook nog ontplooien aan de Brusselse Beurs.

Volgens Amnesty International en andere Europese en VN-organisaties mogen kinderen nooit worden opgesloten louter vanwege hun migratiestatuut. "Het is inderdaad noodzakelijk om gezinnen bijeen te houden, maar de opsluiting van gezinnen is evenzeer onwenselijk gezien het traumatiserende effect op de kinderen", aldus Van Welden.

Amnesty International vraagt de Belgische regering meteen te stoppen met kinderen op te sluiten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?