Bouw gevangenis Haren definitief: beroepen verworpen

© KVDP / BRUZZ
| De funderingswerken zijn al een jaar of wat gestart op de site van de gevangenis van Haren.

De laatste beroepen tegen de gevangenis van Haren zijn verworpen. Dat meldt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op Twitter. De bouw van de gevangenis kan dus verder doorgaan.

“De bouw van de gevangenis van Haren zit op veilig, de laatste beroepen bij de Raad van State zijn verworpen,” tweet minister van Justitie Koen Geens. De Raad van State behandelde een beroep tegen de stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De stedenbouwkundige aspecten zoals die in de gewestelijke plannen te vinden zijn, komen door de bouw van de gevangenis niet in het gedrang, oordeelde de Raad van State. Ook de natuurlijke omgeving en de Keelbeek zijn, ondanks de bouw van de gevangenis, veilig gesteld. De alternatieven voor de gevangenis op de huidige plaats zijn voldoende onderzocht. Tot slot is op vlak van mobiliteit is de Raad van State van mening dat de vergunningen afdoende zijn gemotiveerd omdat het verkeer slechts licht zal toenemen.

De vergunningen voor de bouw van de gevangenis zijn eind 2016 en begin 2017 afgeleverd, brengt de Regie der Gebouwen, die optreedt als bouwheer, in herinnering. De start van de werken liep echter vertraging op omdat er verschillende schorsingsprocedures werden aangespannen. Nadat die in de loop van 2017 en 2018 werden verworpen, konden in de zomer van 2018 de voorbereidende werken van start gaan. Begin 2019 zijn de funderingswerken aangevat.

Als alles volgens de planning verloopt, wordt het gevangeniscomplex in de loop van 2022 opgeleverd. Er kunnen dan 1.190 mensen worden opgesloten. Verwacht wordt dat de inrichting op termijn de gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendaal, waarvan de staat van verval regelmatig aan de kaak worden gesteld, zal vervangen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?