Ontknoping over bouwvergunning gevangenis Haren nadert

© Kevin Van den Panhuyzen
| Protest tegen de bouw van een gevangenis op de Keelbeeksite in Haren.

Een groep activisten heeft een videoreportage gemaakt over de gevangenis van Haren. Daarin klagen ze het gebrek aan transparantie rond de contracten voor de bouw van die gevangenis aan. Dinsdag vinden de laatste zittingen plaats in een beroep tegen de bouwvergunning voor de gevangenis.

De gevangenis van Haren moet plaats bieden aan 1.190 gedetineerden. Daarmee zou het de grootste gevangenis van het land worden. Eens de gevangenis er is, moeten de huidige, verouderde gevangenissen in Brussel dicht.

Tout Va Bien, een activistisch medium opgericht door wereldmuziekfestival Esperanzah, maakte een videoreportage over het dossier, waarover nog steeds heel wat onduidelijkheid bestaat. Zo wilden de videomakers te weten komen hoeveel dit project kost.

40 miljoen per jaar

Daarvoor trokken ze naar Cafasso, het consortium dat belast is met de bouw van het complex. "Wij communiceren niet, daarvoor moet je bij onze klant zijn", kregen de videomakers daar te horen. Dus regelden zij een afspraak met bouwheer Regie der Gebouwen. Veel duidelijkheid schepte topman Laurent Vrijdaghs echter niet voor de camera.

"Een publiek-private samenwerking is de meest efficiƫnte manier om deze gevangenis te bouwen", klonk het. Eind vorig jaar zei Vrijdaghs nog dat de gevangenis de staat jaarlijks ruim 40 miljoen euro zal kosten gedurende een termijn van 25 jaar.

Tenslotte spraken de videoreporters nog Kamerlid Gilles Vanden Burre (Ecolo) aan. Die kon het contract voor de bouw van de gevangenis vorige maand inkijken na twee jaar aandringen. Vanden Burre stelde vast dat al het cijfermateriaal in het contract doorstreept was.

Raad van State

De gevangenis van Haren komt er op de Keelbeeksite, een terrein van zo'n 18 hectare. Buurtbewoners trokken naar de Raad van State (RvS) om de vergunningen voor de gevangenis aan te vechten. In november vorig jaar gaf de auditrice van de RvS al een negatief advies voor de bouw en vroeg ze de nietigverklaring van de vergunningen.

Bouwheer Regie der Gebouwen vroeg de RvS om een 'handhaving van de gevolgen'. Als de RvS de vergunningen nietig verklaart en het verzoek om de handhaving van de gevolgen inwilligt, krijgt de Regie tijd om de plannen voor de gevangenis aan te passen zodat die voldoen aan de voorwaarden van de vergunningen.

Dinsdag vinden de (voorlopig) laatste zittingen over dit dossier plaats bij de Raad van State. Maar of de Raad het advies van de auditrice volgt, weten we pas later, mogelijk zelfs pas na het gerechtelijk verlof.

Voor de zitting protesteerden zo'n vijftig mensen voor de RvS. De activisten wonen de zitting ook bij. Omdat het publiek voor de zitting daardoor groter is dan verwacht, moest de RvS de zitting in een andere zaal houden.

De videoreportage van Tout Va Bien

Nieuwe gevangenis Haren

De federale regering plant de grootste gevangenis van het land (1.190 plaatsen) op de Keelbeeksite in Haren. Een bonte waaier aan groeperingen verzette zich lang tegen het project, maar tevergeefs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?