Contract gevangenis Haren onleesbaar gemaakt

© PhotoNews
| Harenaren protesteren al langer tegen de bouw van een nieuwe gevangenis

Kamerlid Gilles Vanden Burre (Ecolo) heeft onder zeer strikte voorwaarden het contract voor de bouw van de gevangenis in Haren kunnen inkijken. Hij vond een tekst die in het Engels was opgesteld en waarvan alle cijfermateriaal doorstreept was.

Het Kamerlid eist al twee jaar om het contract te mogen inkijken, dat al in juli 2018 opgesteld werd om de bouw van 's lands grootste gevangenis mogelijk te maken. Er zal plaats zijn voor 1.190 gedetineerden. Vanden Burre heeft vrijdag 26 april het 200 pagina's tellende document kunnen inkijken in een beveiligde ruimte, nadat hij een geheimhoudingsclausule had ondertekend en zijn gsm moest afgeven. Dat schrijft de krant Le Soir.

Toen hij de tekst voor zich kreeg, zag hij dat elk cijfer doorstreept was en dus onleesbaar was. De ecologist beschrijft pagina's van Excel-spreadsheets die zo onleesbaar waren. Daardoor slaagde hij niet in zijn opzet: transparantie bieden in een zaak die de Staat een miljard euro kost. Dat cijfer komt van de Regie der Gebouwen.

"Ik was het meest geïnteresseerd in de schadeloosstellingen die voorzien zijn als de vergunning wordt geannuleerd," zegt Vanden Burre in Le Soir. De Raad van State kan nog altijd de bouwvergunning intrekken, want er loopt nog een klacht van buurtbewoners. Vanden Burre noemt de zaak "choquerend" omdat hij naar eigen zijn controlerende functie als Kamerlid niet naar behoren kan uitvoeren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?