Protest tegen de bouw van een gevangenis op de Keelbeeksite in Haren.

| Protest tegen de bouw van een gevangenis op de Keelbeeksite in Haren.

Bouwheer Regie der Gebouwen zet door met de bouw van de gevangenis van Haren. Tegen de vergunningen lopen nog twee procedures bij de Raad van State. Een uitspraak kan nog maanden op zich laten wachten. Toch beginnen de funderingswerken in de loop van april.

Sinds november vorig jaar zijn de graafmachines druk in de weer op de Keelbeeksite in Haren om het terrein klaar te maken voor de bouw van de grootste gevangenis van het land. Bij de Raad van State (RvS) lopen nog twee procedures, tegen de milieu- en stedenbouwkundige vergunning, waarover de auditeur van de RvS een negatief advies gaf.

De vergunningen zijn uitvoerbaar en dus gaan de Regie der Gebouwen (RdG) en het consortium Cafasso, dat de bouw uitvoert, verder met het project. “Na afloop van de grondwerken zullen de funderingswerken voor de gevangenis inderdaad al starten”, bevestigt de RdG aan BRUZZ. Die grondwerken lopen af in de loop van april, wanneer dan ook de funderingen gelegd kunnen worden.

Verzoek tot handhaving van de gevolgen

Deze week vond een zitting plaats bij de RvS over beide vergunningen. “We hebben stappen ondernomen met het oog op de uitvoering van de werken”, klinkt het nog bij de RdG, dat een verzoek tot handhaving van de gevolgen van de vergunningen indiende, waardoor de gevolgen van de vergunningen tijdelijk gehandhaafd worden.

Over die procedure moet nog een extra zitting plaatsvinden. Een uitspraak van de RvS kan nog maanden op zich laten wachten. Maar daar zullen de tegenstanders van wat zij de ‘megagevangenis’ noemen niet op wachten. In de loop van volgende week stappen zij opnieuw naar de Raad van State om in kort geding de opschorting van de werken af te dwingen.

“Alle elementen in dit dossier, zoals het negatief advies van de auditeur, leiden tot de vernietiging van de vergunningen”, zegt actievoerder Laurent Moulin aan BRUZZ. Hij vreest dat de bouw van de gevangenis te ver zal vorderen voor de RvS zich uitspreekt over de vergunningen. “We zien dat zij het spel niet volgens de regels spelen.” Vorig jaar wees de Raad van State nog een schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid af.

Nieuwe gevangenis Haren

De federale regering plant de grootste gevangenis van het land (1.190 plaatsen) op de Keelbeeksite in Haren. Een bonte waaier aan groeperingen verzette zich lang tegen het project, maar tevergeefs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Haren , Samenleving , Nieuwe gevangenis Haren , Gevangenis Haren , haren , gevangenis , cafasso , Regie der Gebouwen , keelbeeksite , Raad van State

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni