Brandweer boos om 'lichte straf' voor Molenbeekse herrieschopper

© Frederik Lamote
| Brand in Molenbeek

Vorige week werd een heethoofd die het tijdens nieuwjaarsnacht te bont maakte in Sint-Jans-Molenbeek veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur. Een veel te lichte straf, vindt de Brusselse brandweer. "We verwachtten een sterk signaal, maar deze sanctie stelt niets voor."

Hoewel er redelijk wat brandjes te blussen waren, kon de brandweer tijdens de bewuste nieuwjaarsnacht zijn werk niet naar behoren uitvoeren. Heethoofden bekogelden een brandweerwagen, die niet kon stoppen.

Afgelopen vrijdag werd een 24-jarige herrieschopper door de correctionele rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur voor zijn aandeel in de woelige nacht. "We hadden een sterk signaal verwacht, maar dit is niets", reageert vakbondsman Éric Labourdette maandag in de krant La Dernière Heure.

Symbolische acties

"Handelszaken en brandweerlui worden aangevallen, de stad stond in vuur en vlam. En er is maar een iemand die wordt bestraft, met een werkstraf van amper 80 uur. Nochtans waren er honderden personen te zien op beelden van de bewuste nacht", aldus Labourdette.

"Het vertrouwen in de politiek en het gerecht zijn volledig weg na wat er gebeurd is. Ik heb meerdere brieven gestuurd naar burgemeesters, maar ik heb geen respons gekregen. We zijn het beu", zegt de vakbondsman nog. Hij sluit niet uit dat er de komende dagen symbolische acties volgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?