Britse majoor veroordeeld voor diefstal drie Belgische tanks uit Legermuseum

KVDP
© BRUZZ
12/09/2021

In het Verenigd Koninkrijk is vorige maand een Britse majoor op rust veroordeeld voor de diefstal van twintig militaire voertuigen. Die kwamen in zijn bezit nadat hij militaire musea uit verschillende Europese landen had opgelicht. Zo kwamen ook drie historische, Belgische tanks uit het Brusselse Legermuseum terecht in zijn persoonlijke collectie.

De 65-jarige Michael Whatley is in het Engelse Salisbury veroordeeld tot een celstraf van twee jaar met uitstel, een werkstraf van 150 uur en een boete van 1.500 Britse pond. Dat schrijft La Capitale op basis van de regionale krant Salisbury Journal. De gepensioneerde majoor werd schuldig bevonden van onder meer valsheid in geschrifte en diefstal.

De ex-militair heeft verschillende militaire musea in Duitsland, Zweden en België opgelicht om in het bezit te komen van in totaal een twintigtal historische, militaire voertuigen. Whatley is zelf verzamelaar van militaire objecten met historische waarde en maakte deals met de musea om tanks te ruilen met voorwerpen uit zijn collectie. Zo kwamen drie tanks uit het Legermuseum in Brussel in zijn collectie terecht, maar de musea zagen hun deel van de ruil nooit.

Household Cavalry Regiment

De ex-majoor heeft veertig jaar in het Household Cavalry Regiment gediend. Toen hij de musea benaderde, deed hij zich voor als vertegenwoordiger van dat regiment, dat een eigen museum heeft. Het Household Cavalry Regiment was nooit op de hoogte van de transacties met Whatley.

"Hij heeft op een flagrante manier misbruik gemaakt van zijn vertrouwenspositie binnen het leger", klonk het in het vonnis. Sommige stukken verkocht Whatley nadien aan andere verzamelaars, zoals een M41 Walker Bulldog, een Amerikaanse tank, die voor 100.000 pond verkocht werd.

In een reactie laat het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis weten er alles aan te doen om de drie Belgische tanks terug naar Brussel te krijgen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni