jef20180702 ZOOM POLITIE BRUZZ ACTUA 1623

Brussel enig gewest waar aantal aangiftes van misdaden stijgt

EDB
© BRUZZ
06/07/2018

In tegenstelling tot in Vlaanderen en Wallonië, is in Brussel een lichte stijging van het aantal geregistreerde criminele feiten waar te nemen. Dat blijkt uit de nieuwe criminaliteitscijfers van de lokale en federale politie. Op nationaal niveau bevindt het totale aantal registraties zich evenwel op een historisch laag niveau.

Maar in vergelijking met acht jaar geleden is ook in Brussel het aantal gerapporteerde misdaden gedaald. Waar in 2009 nog zowat 180.000 criminele feiten in het Brussels Gewest werden geregistreerd, zijn dat er in 2017 nog slechts 145.000.

Toch is het Brussels gewest de enige regio waar in 2017 het aantal geregistreerde feiten lichtjes is toegenomen in vergelijking met 2016. Waar in 2016 nog 144.545 feiten werden geregistreerd, zijn dat er in 2017 toch 145.493. Dat is een stijging van 0,7 procent, terwijl de cijfers voor Vlaanderen met 3,6 procent en in Wallonië zelfs met 4,3 procent gedaald zijn.

Een stijging van het aantal geregistreerde criminele feiten wil echter nog niet zeggen dat de criminaliteit ook daadwerkelijk is toegenomen, waarschuwt het rapport van de lokale en federale politie.

“Voor bepaalde misdrijfcategorieën is de registratie sterk afhankelijk van de inspanningen die door de politiediensten worden geleverd. Evoluties geven dan eerder de graad van activiteit van de politie aan dan dat ze werkelijk een verandering in criminaliteit weerspiegelen,” aldus het rapport. Ook de aangiftebereidheid van de bevolking speelt een rol.

Motordiefstallen en inbraken

In het Brussels gewest blijken vooral motor- , bromfiets- en fietsdiefstallen, inbraken in bedrijven of handelspanden, zakkenrollerij en grijpdiefstallen in 2017 vaker geregistreerd te zijn dan in 2016. Ook aangiftes over misdrijven tegen de lichamelijke integriteit namen toe.

Op nationaal vlak tonen de nieuwe cijfers aan dat vooral onlinefraude met bijna zes procent toenam. Het aantal geregistreerde feiten van terrorisme, extremisme en radicalisering daalde, na een piek in 2016 (781 aangiftes), dan weer tot 489 geregistreerde feiten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Samenleving , Criminaliteit , federale politie , lokale politie , misdaad

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni