Brussel krijgt eerste transitiehuis voor ex-gedetineerden

© Francis Marissens
| De bedoeling is om de overgang naar de maatschappij voor te bereiden en te voorkomen dat de ex-gedetineerden hervallen.

Er komt een transitiehuis voor ex-gedetineerden in Brussel. Het initiatief komt van Rachid Madrane (PS), minister in de Franse gemeenschapsregering, en wordt gesteund door de Brusselse regering. Het huis zal in de loop van volgend jaar de deuren openen.

Het huis staat open voor mensen die net (voorwaardelijk) uit de gevangenis vrijgelaten zijn en veroordeelden met een enkelband. De bedoeling is om de overgang naar de maatschappij voor te bereiden en te voorkomen dat ze hervallen.

Madrane haalt de mosterd voor het project in Canada en Frankrijk. “Ex-gedetineerden hebben niet alleen hun vrijheid verloren, maar vaak ook hun werk, woning en sociaal netwerk,” zegt hij aan La Dernière Heure. "Met dit project kunnen we hen voorzien van huisvesting en eten. Zo kunnen ze zich gemakkelijker te concentreren op hun reïntegratie, zoals de zoektocht naar een job."

De Brusselse regering heeft beslist het licht op groen te zetten voor een pilootproject. In het huis zullen zo’n twintig mensen kunnen verblijven voor maximum een half jaar. De precieze locatie is nog niet bekend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?