1786 Rachid Madrane 4

| Rachid Madrane

Rachid Madrane blikt terug op bewogen legislatuur: 'Ons parlement op de wereldkaart gezet'

Steven Van Garsse
© BRUZZ
25/01/2024

Rachid Madrane (PS) kijkt tevreden terug op een legislatuur als voorzitter van het Brussels parlement. “Ik wou in 2019 het parlement 2.0 uitvinden, ik denk in alle bescheidenheid dat we daarin geslaagd zijn.”

De strijd om het voorzitterschap van het Brussels parlement voor de volgende legislatuur woedt al volop. Daarover bericht La Libre Belgique. Zowel Rudi Vervoort (PS), Vincent Dewolf (MR), Kalvin Soiresse Njall (Ecolo) als Pascal Smet (Vooruit) zien zichzelf na de verkiezingen al als eerste burger van het Brussels gewest.

Voor de huidige parlementsvoorzitter Rachid Madrane zit het er bijna op. De vijfenvijftigjarige PS-politicus die verschillende keren minister en staatssecretaris was, neemt niet meer deel aan de komende verkiezingen. Dat is een stevige aderlating voor de PS. Madrane, die nochtans een plaats voor de Kamer was beloofd, was in 2019 goed voor meer dan 10.000 stemmen, en stond daarmee in de top tien van Brusselse stemmentrekkers.

Onverdoofd slachten en nieuwe taxiwet

Wat Madrane na de verkiezingen gaat doen is nog niet duidelijk, maar hij kijkt bij de voorstelling van het jaarverslag van het Brussels parlement wel tevreden terug op de afgelopen vijf jaar.

Dat was best een bewogen periode met wisselmeerderheden en heel intense debatten onder meer over het onverdoofd slachten, de nieuwe taxiwet, de neutraliteit in de administratie, racisme of nog de bijzondere commissie over de praktijken van Uber.

Madrane heeft van het parlement een open huis willen maken, zodat alle Brusselaars zich ook echt betrokken voelen bij het beleid. Dat deed hij door groepen uit te nodigen die moeilijk aansluiting vinden bij het Brussels beleid zoals jongeren, maar ook expats, die vandaag niet mogen meestemmen voor het Brussels parlement.

De belangrijkste innovatie in het parlement kwam er via de deliberatieve commissies, gemengde assemblées van uitgelote burgers en parlementsleden, een stap naar meer burgerdemocratie. “We hebben ons hiermee als parlement op de wereldkaart gezet,” zegt Madrane.

Deontologische commissie

Ook rond transparantie en ethiek zijn stappen gezet, met de live-uitzendingen via YouTube van alle parlementaire openbare vergaderingen en de nakende oprichting van een deontologische commissie, een van de aanbevelingen was dat van de Ubercommissie. Dat moet vermijden dat parlementsleden in de ban komen van lobbyisten.

Daarnaast is er ook een overeenkomst getroffen met de andere parlementen om de pensioenen van de gewezen parlementsleden af te toppen. Deze legislatuur werd er in de schoot van het parlement met Catherine de Bruecker tot slot ook een ombudsvrouw aangesteld, wat eveneens de burger dichter bij het beleid moet brengen.

Echt uitzwaaien zal Madrane pas doen op 4 mei, want dan viert het Brussels Gewest haar 35ste verjaardag, met een grote plechtigheid in Bozar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Rachid Madrane, Brussels Parlement, Burgerdemocratie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni