De eerste bijeenkomst van de burgercommissie over 5G in het Brussels parlement op 29 april 2021

| Archiefbeeld Brussels parlement

Brussels Parlement rondt pensioenhervorming parlementsleden af

© Belga
19/07/2023

Het Brussels Parlement wijzigt nog net voor het zomerreces het eigen reglement om de pensioenen van de parlementsleden te beperken tot het plafond-Wijninckx. Op voorstel van parlementsvoorzitter Rachid Madrane (PS) wijzigde de plenaire vergadering woensdag de agenda in die zin.

In april ontstond in de Kamer ophef over de pensioenen van gewezen parlementsleden, die veel hoger zouden liggen dan het wettelijk plafond toelaat.

Net zoals in andere parlementen voorzag het reglement van de Pensioenkas van het Brussels Parlement dat het pensioen van een parlementslid bestaat uit 80% pensioen en 20% rente. Enkel het deel 'pensioen' wordt in rekening gebracht bij de berekening van het plafond (van 7.800 euro bruto) dat voorzien is in de wet-Wijninckx. Op die manier konden oud-parlementsleden het plafond overschrijden door de toevoeging van pensioenen uit andere professionele activiteiten.

Hoewel al aangekondigd in april, talmde het Brusselse parlement om de pensioenregeling voor Brusselse parlementsleden te hervormen. Eind mei besliste de Conferentie van voorzitters van de verschillende parlementen onder voorzitterschap van Madrane unaniem om het plafond-Wijninckx strikt toe te passen aan 100%. Maar daarvoor moesten in de verschillende parlementen de specifieke regels worden aangepast.

Donderdag wordt die oefening dus in het Brussels Parlement afgerond.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni