20210919 Autoloze zondag 2021 fietser met elektrische Cowboy-fiets ter hoogte van de nieuwe voetgangersbrug aan Graaf van Vlaanderen 3500px

| Een fietser met een elektrische Cowboy-fiets.

Brusselse e-fietsenmaker Cowboy beschuldigd van intellectuele diefstal

Matisse Van der Haegen
19/04/2023

De Franse start-up eBikeLabs die software voor elektrische fietsen ontwikkelt, wil de fietsenfabrikant Cowboy voor de rechter slepen. In een interne mail wordt de Brusselse fietsenmaker beschuldigd van "octrooi-inbreuk, schending van vakkennis en oneerlijke concurrentie", schrijft zakenkrant L'Echo.

Cowboy en eBikeLabs zijn beide actief in de markt van de elektrische fietsen en hadden tot eind vorig jaar zelfs een exclusieve samenwerking waarbij het Brusselse bedrijf de technologie van de Fransen onder licentie kon gebruiken. Van een goede relatie is echter geen sprake meer blijkt uit een interne mail waarin eBikeLabs aan zijn aandeelhouders liet weten "de aanval te openen" en juridische stappen tegen Cowboy te ondernemen.

Concreet draait het geschil om Cowboys AdaptativePower-functionaliteit, een recente technologie die fietsen "slimmer" maakt door ze onmiddellijk te laten reageren op weerstanden als tegenwind of hellingen. Volgens eBikeLabs heeft Cowboy die technologie van hen gekopieerd. Het Franse bedrijf drong daarom herhaaldelijk aan om de technologie onafhankelijk te laten onderzoeken, maar Cowboy weigerde dit.

Maandag heeft eBikeLabs bij de Parijse rechtbank een bevel tot inbeslagname van fietsen aangevraagd en gekregen. Dinsdagochtend al vielen deurwaarders daarop een verkooppunt van Cowboy in Parijs binnen.

Aanvechten

Cowboy liet al weten alle beschuldigingen in de gelekte e-mail van eBikeLabs te ontkennen en beweert dat de technologie eigen werk is. “Als er formele actie wordt genomen, zal Cowboy die formeel aanvechten”, klinkt het.

Het is moeilijk te zeggen wanneer de Franse justitie tot een conclusie zal komen na het analyseren van de nodige documenten en de inbeslaggenomen fietsen. Afhankelijk daarvan kan er mogelijks een rechtszaak tegen Cowboy volgen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni