| (archiefbeeld) Jongeren en vakbonden komen op straat tegen het systeem van GAS-boetes

Brusselse gemeenten breiden GAS-boetes uit voor minderjarigen

KVDP
© BRUZZ
29/03/2021

Niet alleen in de Stad Brussel, maar ook in de andere Brusselse gemeenten wordt de GAS-boeteregeling voor minderjarigen uitgebreid. Vanaf 1 april kunnen minderjarigen een GAS-boete krijgen voor een aantal inbreuken die tot nu toe alleen door het gerecht behandeld werden. “Dit moet voorkomen dat er bij de minderjarige een gevoel van straffeloosheid ontstaat.”

In de Stad Brussel raakte de wijziging van de regelgeving rond GAS-boetes eerder al bekend. Voor vijf soorten inbreuken zullen minderjarigen vanaf zestien jaar voortaan een GAS-boete kunnen krijgen. Het gaat om beledigingen, schade aan roerende en onroerende goederen, mild geweld, nachtlawaai en de onherkenbaarheid van het gezicht. De nieuwe regeling kwam er op vraag van het Brussels parket.

Nu blijkt dat de Brusselse procureur des Konings dezelfde vraag ook naar de 18 andere gemeenten heeft gericht. Zij hebben een akkoord bereikt, waardoor dezelfde regeling ook in de andere gemeenten op 1 april van kracht gaat, schrijft Le Soir. Dat bevestigt het Brusselse parket ook.

Ook in geval van winkeldiefstal zal een GAS-boete mogelijk zijn, al zal het Brusselse parket daar geval per geval beslissen om al dan niet te vervolgen. In Koekelberg, Ukkel, Sint-Agatha-Berchem en Etterbeek geldt de nieuwe regeling vanaf veertien jaar, in de andere gemeenten zijn GAS-boetes mogelijk vanaf zestien jaar.

'Gebrek aan middelen'

De nieuwe regeling rond gemengde inbreuken, strafrechterlijke inbreuken die ook met een GAS-boete gesanctioneerd kunnen worden, moet ervoor zorgen dat meer minderjarigen gestraft worden voor dergelijke inbreuken, zonder de werklast voor het Brusselse parket te verhogen.

“Het doel is om een antwoord te bieden aan een maximaal aantal feiten, ook kleinere feiten, gepleegd door minderjarigen met de hoop om geen opeenstapeling van feiten te bekomen”, aldus parketwoordvoerder Stefan Vandevelde. “Dit moet tevens voorkomen dat er bij de minderjarige een gevoel van straffeloosheid ontstaat wanneer die zulke inbreuken plegen, als het parket van Brussel geen antwoord kan bieden door een gebrek aan middelen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni