Brusselse priester veroordeeld voor zedenmisdrijf nog steeds op vrije voeten

Justitie
© PhotoNews
© PhotoNews

Een priester van de Priesterbroederschap van Sint Pius X die in december 2017 in Belgiƫ werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, waarvan twee jaar voorwaardelijk, wegens seksueel misbruik van een 9-jarige jongen in een internaat van de broederschap in Brussel, heeft zijn straf nog steeds niet uitgezeten en leeft vrij in het Zwitserse kanton Wallis. Dat blijkt uit een rapport dat door het regionale dagblad Le Nouvelliste werd gepubliceerd en op zaterdag door Belgische gerechtelijke bronnen werd bevestigd. Er wordt gezegd dat er een administratief probleem is bij de overdracht van de uitvoering van de straf naar Zwitserland.

Sophie Van Bree, woordvoerster van de Brusselse Rechtbank van Eerste Aanleg, legt uit dat de zaak in hoger beroep werd beoordeeld, maar dat er geen onmiddellijke aanhouding werd uitgesproken. Het tenuitvoerleggingsgerecht voerde aan dat het niet binnen zijn bevoegdheid valt, aangezien de straf niet in Belgiƫ is uitgevoerd. Voor de tenuitvoerlegging van een straf is volgens het Openbaar Ministerie het Bureau van de Europese Gemeenschappen bevoegd.

Het dagblad Le Nouvelliste meldt dat in Sion (hoofdstad van het kanton Wallis) de kantonnale dienst voor de uitvoering van vonnissen en maatregelen geen melding maakt van een lopend verzoek tot overbrenging voor de uitvoering van het vonnis in Zwitserland.

Volgens het dagblad was de priester in 2005, na een zomerkamp voor jongeren in Wallis, gemeld bij de broederschap voor seksueel misbruik van kinderen. Het interne onderzoek was afgesloten bij gebrek aan bewijs. Pater Christian Thouvenot, secretaris-generaal van de Sint Pius X, verzekerde de krant Le Nouvelliste dat "sinds 2006 elk lid van de orde dat schuldig is bevonden en strafrechtelijk is veroordeeld, uit de samenleving is gezet" en dat de in dit geval veroordeelde priester inderdaad is uitgezet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?