Brusselse rechter wacht op Grondwettelijk Hof in zaak tegen coronapas

© Belgaimage

De kortgedingrechter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft beslist een zaak over de opschorting van het Covid Safe Ticket "aan te houden". Dat houdt in dat er voorlopig niets gebeurt. De rechter zegt de uitspraak van het Grondwettelijk Hof af te wachten over de hangende beroepen en vragen."

Het Grondwettelijk Hof beschikt volgens de Brusselse rechter over het "monopolie om de conformiteit van wetten, decreten en ordonnanties te controleren," klinkt het in het vonnis dat al van 23 december dateert. Dat meldt de Franstalige vzw Notre bon droit donderdag.

Net als in Namen was die vzw ook in Brussel naar de rechtbank gestapt tegen het gebruik van de coronapas. In Namen verklaarde een rechtbank het gebruik van die pas eind november illegaal, maar de Waalse regering kondigde al aan in beroep te gaan. Daarover wordt vrijdag een uitspraak verwacht van het Luikse hof van beroep.

Volgens Notre bon droit vormt de toepassing van het CST een ongerechtvaardigde inbreuk op het recht op culturele en sociale ontplooiing, het recht van vreedzame bijeenkomst en het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer en van privégegevens.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?