| Nordine Saïdi in de boekenwinkel Librairie Météores in de Marollen.

Bruxelles Panthères wil waardige begrafenis voor jongeman die overleed in politiecel

JP
© BRUZZ
15/12/2021

De jongeman die maandag dood in een politiecel werd aangetroffen was 18 jaar en had geen wettig verblijf. Dat is voorlopig zo ongeveer het enige dat we van hem weten, stelt Nordine Saïdi van Bruxelles Panthères vast. Saïdi wil de naam en foto achterhalen om zo contact op te nemen met de familie. "Het minste wat we kunnen doen is een waardige uitvaart regelen."

Saïdi werkt met niet-begeleide minderjarige vreemdelingen en buigt zich als lid van de dekoloniale beweging Bruxelles Panthères over politiegeweld. “Er is 99 procent zekerheid dat de persoon uit Marokko of Algerije komt,” stelt hij. “Daar komen minderjarigen niet-begeleide vreemdelingen heel vaak vandaan.”

Dat de politie een leeftijd heeft gecommuniceerd, duidt er volgens hem op dat ze iets van een identiteitsbewijs hebben gevonden. Dus moeten er ook een naam en foto zijn. Als een dakloze persoon op straat wordt gevonden, plaatst de politie vaak een opsporingsbericht. Saïdi hoop dat dat dit ook zal gebeuren bij de overleden jongeman, maar hij wil de politie een handje helpen.

Ilyes Abbedou

“Activisten hebben ook de identiteit van Ilyes Abbedou gevonden,” zegt Saïdi. Dat is de 29-jarige Algerijn die in januari het leven liet in een cel in de Koningsstraat. Ook hij was in België zonder wettig verblijf. Om Abbedou te vinden heeft Saïdi in januari een oproep gedaan bij alle organisaties die met sans papiers werken en zo uiteindelijk een vriend van hem gevonden. Die heeft Ilyes' naam gegeven waarop de ambassade van Algerije de familie heeft gecontacteerd en de repatriëring heeft betaald.

Saïdi wil verzekeren dat de jongeman die maandag overleed, een waardig afscheid krijgt én dat de omstandigheden rond zijn dood tot de bodem worden uitgezocht. Hij is daarom op zoek naar de naam en een foto en hij wil weten of de jongeman met iemand anders was op het moment van de aanhouding. “Daarna ga ik twee, drie dagen de straat op om te zoeken. Ik heb vandaag al talloze organisaties gecontacteerd en ik ben gaan horen bij de jonge mensen rond het Zuidstation of ze iets wisten over een verdwijning.”

Derde verdacht overlijden in cel

Het is de derde persoon die in een Brusselse politiecel overlijdt in 2021. Ook Ilyes Abbedou, een 29-jarige Algerijn zonder wettig verblijf overleed in een cel in de Koningsstraat. Dat gebeurde eind januari. Enkele weken eerder overleed Ibrahima Barrie, op dat moment 23 jaar en van Guinese afkomst, in een cel van het politiecommissariaat in de Brabantstraat in Schaarbeek. Het onderzoek naar de exacte omstandigheden van hun dood loopt nog.

Van de laatste persoon is voorlopig nog bijna niets bekend. Daarom roept Saïdi op om zoveel mogelijk informatie met hem te delen. “Een persoon identificeren maakt het ook makkelijker om een klacht in te dienen," zegt Saïdi tenslotte.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni