Justitia site in Haren: het assisenproces van de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016 in Metrostation Maalbeek en Brussels Airport

| Justitia site in Haren: het assisenproces van de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016 in Metrostation Maalbeek en Brussels Airport.

Proces aanslagen

Zitting om 'dwingende redenen' geschorst tot dinsdag

JDK
© Belga
12/06/2023
Updated: 12/06/2023 11.49u

De burgerlijke partijen pleiten maandag op het proces van de aanslagen van 22 maart 2016 over de schuld van beschuldigden Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi en Hervé Bayingana Muhirwa. Meteen na de pauze in de voormiddag heeft assisenvoorzitster Laurence Massart de zitting om "dwingende redenen" opgeschort.

11u33: Assisenvoorzitster schort zitting op

Meteen na de pauze in de voormiddag heeft assisenvoorzitster Laurence Massart maandag op het proces over de aanslagen van 22 maart aangekondigd dat de zitting om "dwingende redenen" werd opgeschort tot dinsdag.

Maandagvoormiddag waren de burgerlijke partijen bij hun pleidooien aangekomen bij beschuldigde Ali El Haddad Asufi. Na de pauze zouden ze beschuldigde Bilal El Makhoukhi behandelen. Voorts stonden ook Hervé Bayingana Muhirwa en het pleidooi van advocaat Pierre Monville in naam van de MIVB, de eerste institutionele partij, op het programma.

Gevraagd naar de redenen voor de schorsing kon Luc Hennart, de woordvoerder van het assisenhof, niet meer kwijt dan dat de schorsing "absoluut niets te maken heeft met het proces". Volgens hem zou de zitting zeker hervatten dinsdag om 9 uur.

5u00: Burgerlijke partijen hebben het maandag over El Haddad Asufi, El Makhoukhi en Bayingana

Het merendeel van de advocaten van de burgerlijke partijen stemden hun pleidooien op elkaar af. Na een 'woord voor de slachtoffers' en uitleg over verschillende juridische concepten, ging het vanaf woensdagnamiddag over de beschuldigden.

Guillaume Lys, advocaat van V-Europe, begon woensdag met een synthetische voorstelling van de beschuldigden, waarna donderdag de voorstellingen begonnen van Oussama Atar, Mohamed Abrini, Osama Krayem, Salah Abdeslam en Sofien Ayari. Tussen de voorstellingen kwamen de advocaten ook terug op de verschillende slachtoffers die de beschuldigden maakten.

Maandag gaat het vervolgens Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi en Hervé Bayingana Muhirwa, met opnieuw uitweidingen over de slachtoffers. Ook pleit advocaat Pierre Monville in naam van de MIVB, de eerste institutionele partij.

Dinsdag volgen dan nog de pleidooien van de burgerlijke partijen over Smail en Ibrahim Farisi, en over de andere institutionele partijen: Brussels Airport, de NMBS, de Belgische Staat, de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandweer en Dringende Medische Hulp (DBDMH) en de ordediensten.

Woensdag is het vervolgens aan de advocaten van de burgerlijke partijen die apart pleiten. Donderdag beginnen de pleidooien van de verdediging.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni