Cannabiskwekers verliezen 520.000 euro na veroordeling door hof van beroep

© Chris Verhaeghe
25/05/2022

Een Albanees die betrokken was bij het ronselen van mensen voor de uitbating van verschillende cannabisplantages in onze regio, is door het Brusselse hof van beroep veroordeeld tot 5 jaar cel, waarvan 1 jaar met uitstel. Daarnaast spraken de rechters ook een verbeurdverklaringen uit van meer dan 230.000 euro tegen de man. Twee handlangers werden ook veroordeeld en kregen een effectieve celstraf van 3 jaar opgelegd. Voor elk van hen werd een verbeurdverklaring van meer dan 145.000 euro uitgesproken.

In juni 2019 ontdekte de politie in Zaventem een cannabisplantage waar bijna driehonderd planten werden geteeld. Bij de inval werden een man een een vrouw opgepakt, die tijdens hun ondervraging verklaarden dat ze waren geronseld door een Albanese man uit Brussel om de cannabisplantage uit te baten.

Op basis van een telefonie-onderzoek kon de verdachte worden geïdentificeerd, maar nog niet worden opgepakt. Een tijdje later stootte de politie in Wemmel op een tweede cannabisplantage, waarbij dezelfde Albanese verdachte in beeld kwam.

Het verdere onderzoekt stelde de speurders in staat om een hele bende in kaart te brengen. Daarenboven kon de politie nog drie cannabisplantages oprollen, ditmaal in Schaarbeek en Sint-Joost-Ten-Node.

De zaak kwam uiteindelijk voor de correctionele rechtbank, waar tien beklaagden terechtstonden. Het kopstuk van de bende, de Albanese man die gelinkt kon worden aan alle plantages, werd daar veroordeeld tot 6 jaar cel. Negen andere kregen straffen opgelegd van 6 maanden tot 5 jaar cel.

De hoofdverdachte tekende beroep aan, samen met twee andere beklaagden. Ze verschenen vorige maand voor het hof van beroep, waar het parket-generaal de bevestiging van het vonnis vroeg en 6 jaar cel vorderde voor het kopstuk.

De raadsheren van het hof van beroep verlaagden woensdag de straffen tot respectievelijk 5 jaar en tweemaal 4 jaar cel, waarvan telkens 1 jaar met uitstel. Het geld dat ze volgens het hof van beroep verdienden met de drugshandel, werd verbeurdverklaard. In totaal moet het drietal meer dan 520.000 euro ophoesten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni