Celstraf met uitstel voor corrupte agent

Politie Zone West aan de Sint-Mariastraat in Sint-Jans-Molenbeek Politie Zone West aan de Sint-Mariastraat in Sint-Jans-Molenbeek
© Peter Dhondt-BRUZZ
| De zaak kwam aan het licht door een undercoverreportage van de Franstalige commerciële omroep RTL.
© Peter Dhondt-BRUZZ
| De zaak kwam aan het licht door een undercoverreportage van de Franstalige commerciële omroep RTL.

Een wijkagent van Brussel West (Sint-Jans-Molenbeek, Ganshoren, Jette, Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem) is veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden met uitstel voor passieve corruptie. De man liet zich omkopen om schijnhuwelijken door de vingers te zien. De zaak kwam aan het licht door een undercoverreportage van de Franstalige commerciële omroep RTL.

In september 2015 liet RTL beelden zien waarop een wijkagent van de politiezone Brussel West onderhandelde met een koppel om een schijnhuwelijk door de vingers te zien. De man vroeg geld om diensten te leveren om het schijnhuwelijk geloofwaardiger te maken. Het parket van Brussel opende op basis van de televisiereportage een onderzoek en vervolgde de man voor de correctionele rechtbank.

Op zijn proces ontkende de wijkagent dat hij zich liet omkopen. Zijn advocaat stoorde zich vooral aan de manier waarop het hele onderzoek tot stand was gekomen. De strafpleiter had de rechtbank tevergeefs gevraagd om de video te weren uit de debatten.

Met uitstel

De rechtbank verklaarde de politieman vandaag schuldig aan alle tenlasteleggingen, maar zag voldoende verzachtende omstandigheden om hem te veroordelen tot een straf met uitstel. Hij kreeg wel nog een effectieve boete opgelegd van 600 euro.

De man is momenteel aan het werk op een administratieve dienst bij de politie Brussel West. “We zullen een afschrift krijgen van het vonnis en dan bekijken we welke maatregelen we eventueel zullen nemen”, zegt korpschef ad interim Johan Berckmans. “De man kan nog altijd in beroep gaan.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?