| De betoging tegen het Covid Safe Ticket op 19 december 2021

Celstraffen met uitstel voor betogers die met vuurwerk naar manifestatie kwamen

© Chris Verhaeghe - BRUZZ
22/03/2022

Twee dertigers die op 19 december voor aanvang van de betoging tegen het Covid Safe Ticket werden opgepakt omdat ze een hoop gevaarlijk vuurwerk op zak hadden, zijn veroordeeld tot celstraffen van vijf en zes maanden met uitstel. De rechtbank oordeelde wel dat ze niet de bedoeling hadden om keet te schoppen of politiemensen te verwonden.

Omdat er bij drie voorgaande manifestaties in Brussel tegen de coronamaatregelen telkens incidenten waren geweest, was de politie op 19 december extra waakzaam en werden er voor de start al controles uitgevoerd. De agenten pikten er onder andere twee dertigers uit, die grote rugzakken droegen. Een van hen had 21 vuurpijlen op zak, de andere was in het bezit van meer dan twintig bommetjes, een aantal rookfakkels, een katapult en zo’n tachtig paintballbolletjes waarvan de verf vervangen was door benzine en white spirit.

DOVO, de ontmijningsdienst van het leger, onderzocht al het materiaal en daaruit bleek dat de in beslag genomen goederen voor een gevaarlijke explosie konden zorgen. Volgens het parket hadden de twee mannen duidelijk de bedoeling om keet te schoppen en zich weerspannig te gedragen.

'Angststoornis'

De verdediging ontkende dat ten stelligste op het proces vorige maand. "Mijn cliënt is geen onruststoker en had geen kwaadaardige bedoelingen", pleitte de advocaat van een van hen.

"Hij lijdt aan een angststoornis en had het moeilijk door de coronamaatregelen. Zijn psycholoog had hem gezegd dat hij met mensen in contact moest komen en misschien kon deelnemen aan een coronabetoging."

"Een eerste betoging verliep goed, en omdat er toen ook vuurwerk werd afgestoken, zag hij daar geen graten in. Hij besefte niet dat het vuurwerk dat hij op internet had gekocht, zo gevaarlijk was. Hij is onvoorzichtig geweest maar had geen kwaad in de zin."

Celstraffen met uitstel

Ook de advocaten van de twee beklaagde betwistten dat hun cliënt op rellen uit was. “ Er is geen enkel bewijs dat hij de bedoeling had gewapende weerspannigheid te plegen.” De man zelf verklaarde dat hij de paintballbolletjes op straat had gevonden en ze had willen overdragen aan de politie.

De rechtbank had oren naar de uitleg van de verdediging en sprak de twee beklaagden vrij voor het bezit van voorwerpen die bedoeld zijn om gewapende weerspannigheid mee te plegen en voor het bezit van explosief materiaal dat bedoeld is om agenten mee te verwonden. Ze kregen wel een straf van 5 en 6 maanden cel met uitstel voor het bezit van voorwerpen die gevaarlijk zijn voor de openbare orde.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni