Celstraffen tot 5 jaar voor bende die valse documenten maakte in Brussel

Vijf mannen van Marokkaanse nationaliteit die jarenlang in het Brusselse valse identiteitsdocumenten gemaakt en verkocht hebben, zijn vrijdag veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee tot vijf jaar. Voor twee van de verdachten is het al de tweede keer dat ze voor dit soort feiten in aanraking komen met het gerecht.

Het onderzoek naar de vijf ging in de zomer van 2018 van start maar het beweerde kopstuk bezorgde Brusselse politiemensen al jaren kopzorgen. Al sinds 2010 dook in verschillende onderzoeken naar mensensmokkelaars en valse identiteitsdocumenten eenzelfde personage op, bijgenaamd "de Egyptenaar".

Jarenlang slaagden de politiediensten er niet in die "Egyptenaar" te identificeren maar informatie uit een ander dossier leidde uiteindelijk naar Y.H., een Marokkaanse man van 51 jaar die al jarenlang in Europa woont. Hij was eerder al in Nederland veroordeeld voor handel in valse papieren en had nadien zijn praktijken in het Brusselse voortgezet. Daarvoor kon Y.H. onder meer rekenen op D., een andere Marokkaanse vijftiger die al in aanraking was gekomen met het gerecht.

Die man was in het voorjaar van 2017 al opgepakt in een ander onderzoek naar valse papieren en toen was bij hem thuis een vervalserslabo aangetroffen. D. werd in dat onderzoek vrijgelaten en ging opnieuw aan de slag voor "de Egyptenaar". Ditmaal vervalste hij de documenten boven de winkel van M.G., een Marokkaanse zestiger. Bij een huiszoeking in dat pand troffen de speurders in maart 2019 een laptop aan, een scanner en een lamineermachine.

De rechtbank veroordeelde Y.H. vrijdag tot 4 jaar cel, D. tot 5 jaar cel en M.G. tot 4 jaar cel. Twee andere verdachten kregen gevangenisstraffen van 2 en 3 jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?