De gevangenis van Vorst

| De gevangenis van Vorst.

Cipiers ontkennen gevangene te hebben geslagen in augustus 2014

© Chris Verhaeghe - BRUZZ
04/05/2022
Updated: 04/05/2022 18.11u

Vier cipiers van de gevangenis van Vorst hebben woensdagnamiddag voor het hof van beroep in Brussel betwist vrijwillig een gedetineerde te hebben geslagen op 5 augustus 2014. Tijdens het proces staan veertien gevangenbewaarders terecht voor klappen aan en verwondingen en onmenselijke behandeling van verscheidene gedetineerden in 2014 en 2015.

"De gevangene kwam bedreigend over, hij beledigde ons en riep...", vertelden de vier cipiers tijdens de zitting. Ze zeiden ook dat de beslissing of een gevangene naar de isoleercel moet door de directie moet worden genomen, maar dat dat in een noodgeval ook zonder de directie kan. Vanwege het agressieve gedrag van de gedetineerde besloten de cipiers in overleg met een penitentiair assistent hem in een isoleercel te zetten.

Volgens hun versie liet de man zich vallen en moesten ze hem naar de isoleercel dragen. Later op de avond, nadat de gevangene was teruggekeerd naar zijn cel, antwoordde hij niet op de oproep van de dienstdoende cipier aan het luik van zijn deur. Die cipier en de penitentiair assistent zagen dat de man ademhalingsmoeilijkheden had. De MUG werd gebeld en de gedetineerde werd naar het ziekenhuis gebracht. De dokters schreven in hun rapport dat de ernstige kneuzingen op het slachtoffer niet door een val konden zijn veroorzaakt, wel door klappen.

De vier bewakers verzekerden de rechtbank dat de gedetineerde "op beide voeten uit de cel is gekomen" en ze ontkenden geweld te hebben gebruikt. "Heb je ooit klappen uitgedeeld tijdens dit soort interventies?", vroeg de voorzitter. "Het is mogelijk dat een arrestant bij het in bedwang houden een elleboogstoot of een anders slag krijgt, zodat de handboeien kunnen worden omgedaan. Het gebeurt heel snel", legde een van hen uit.

Beroep

Enkele jaren geleden startte het Brusselse parket een onderzoek na verschillende klachten vanuit één van de vleugels van de gevangenis. De slachtoffers werden uitgescholden, vernederd en geprovoceerd. Er liepen tussen de cipiers weddenschappen over het aantal gevangenen dat ze op één dag naar de isoleercel konden brengen. Daarbij zou onnodig en fysiek geweld gebruikt zijn.

Uiteindelijk moesten 22 cipiers in 2019 voor de correctionele rechtbank verschijnen. Veertien van hen werden veroordeeld. De directrice werd op haar beurt veroordeeld voor schuldig verzuim, de vrouw kreeg wel een opschorting van haar straf. Allemaal gaan ze nu in beroep.

Vanaf woensdag 4 mei zullen in totaal twaalf zittingen plaatsvinden. Het proces ging van start met een verhoor van de beklaagden voor het hof. Nadien krijgt de burgerlijke partijen het woord en zal het openbaar ministerie haar vordering toelichten. De verdediging komt als laatste aan het woord.

Het verhoor van de beklaagden is donderdag afgelopen. Vrijdag gaat het proces verder met de pleidooien van de burgerlijke partijen. Het gaat om een cipier die zelf geslagen werd door zijn collega’s en een gedetineerde die mishandeld zou zijn geweest.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni