Nationale Bank van België aan de Berlaimontlaan

| Nationale Bank van België aan de Berlaimontlaan.

ClientEarth vangt bot in klimaatzaak tegen Nationale Bank

© Belga
03/02/2022

De internationale milieuorganisatie ClientEarth heeft bij de Brusselse rechtbank van eerste aanleg bot gevangen in zijn zaak tegen de Nationale Bank van België (NBB) omdat die obligaties van bedrijven met een te hoge CO2-uitstoot zou opkopen. Dat blijkt uit een mededeling op de website van ClientEarth, dat in beroep gaat.

ClientEarth viseert eigenlijk het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB), waarbij verscheidene nationale banken ook bedrijfsobligaties opkopen om geld te pompen in de economie. Dat ook de obligaties van bedrijven met een grote ecologische voet­afdruk in aanmerking komen, is volgens de milieu-organisatie in strijd met de afspraken binnen de Europese Unie om de CO2-uitstoot te reduceren.

Daarom daagde ClientEarth vorig jaar in België de Nationale Bank voor de rechter. De procedure werd aangespannen voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel, met de vraag om de zaak door te spelen naar het Hof van Justitie van de EU.

De Brusselse rechtbank heeft de zaak echter afgewezen "om procedurele redenen", liet ClientEarth maandag weten op zijn website. Volgens het vonnis baseerde ClientEarth zijn claim op te algemene Europese regels die daarom niet voor de rechtbank kunnen worden ingeroepen en kon de ngo niet voldoende aantonen dat het stimulusprogramma het klimaat zou schaden, zo schrijft De Tijd.

In beroep

Maar ClientEarth laat het daar niet bij. "Een belangrijke vraag blijft onbeantwoord: is het opkoopprogramma van de ECB - het beleidsinstrument waaronder deze obligaties worden opgekocht - rechtsgeldig? Om een antwoord te krijgen, gaan we nu in beroep tegen de beslissing van de Brusselse rechtbank," zegt de organisatie.

De ngo laat weten vast te houden aan zijn standpunten. "Via het programma kopen de Belgische Nationale Bank en vijf andere centrale banken (die van Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Finland, red.) grote volumes aan obligaties op van bedrijven die de klimaatcrisis verergeren, waaronder fossielebrandstofbedrijven Shell, Eni, EDP en Schlumberger," luidt het. "Dit komt neer neer op het subsidiëren van zwaar vervuilende industrieën."

De milieuorganisatie zal het hof van beroep naar eigen zeggen opnieuw vragen om de zaak voor te leggen aan het Europese Hof van Justitie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni