Controversiële voorzitster Brusselse hof van beroep heeft eed afgelegd

© PhotoNews

Laurence Massart, de nieuwe eerste voorzitster van het Brusselse hof van beroep, heeft woensdag de eed afgelegd bij koning Filip. De magistrate volgt Luc Maes op. Er was onvrede over haar aanstelling omdat ze enkel Frans spreekt, terwijl het hof van beroep tweetalig is.

Massart is al verschillende jaren raadsheer in het Brusselse hof van beroep en heeft ook al verschillende assisenprocessen voorgezeten. Zij wordt door collega's omschreven als een open persoon, geduldig en luisterbereid.

Haar benoeming aan het hoofd van het hof is echter niet zonder ophef verlopen. Zowel binnen de magistratuur als aan de Nederlandstalige zijde van de balies van advocaten werd met wenkbauwgefrons gereageerd omdat Massart het Nederlands niet of nauwelijks machtig is en het Brusselse hof van beroep een tweetalige instantie is.

Procedure Raad van State

Bovendien loopt bij de Raad van State nog een procedure tegen de beslissing van de minister van Justitie waarbij de post van eerste voorzitter van het hof van beroep open werd verklaard. In die vacature werd gespecificeerd dat de kandidaten hun rechtendiploma in het Frans moesten behaald hebben maar volgens magistratenverenigingen moest de post ditmaal toegewezen worden aan een Nederlandstalige kandidaat.

De situatie in het Brusselse hof van beroep is ook allesbehalve rooskleurig, met een schrijnend gebrek aan magistraten en griffiepersoneel en een grote gerechtelijke achterstand, voornamelijk in dossier van financieel strafrecht. Massart heeft een beleidsplan opgesteld om die problemen te proberen aanpakken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?