Dertigtal Roma protesteert aan Justitiepaleis

© Chris Verhaeghe via Twitter

Een dertigtal mensen uit de Roma-gemeenschap heeft woensdagnamiddag een protestbijeenkomst gehouden aan het Justitiepaleis. Met hun actie wilden ze protesteren tegen de grootscheepse politieactie die dinsdag plaatsvond het Brussels gewest, Vlaams-Brabant en Henegouwen.

Meer dan 1.200 politiemensen voerden dinsdag een 200-tal huiszoekingen uit en pakten daarbij meer dan 30 personen op. Die worden verdacht van meer dan 500 feiten van oplichtingen in verband met de verkoop van voertuigen via het internet.

De daders gingen daarbij veelal op dezelfde manier te werk. Ze namen contact op met mensen die hun wagen te koop aanboden, en stelden voor die te kopen. De zogenaamde kopers deden daarbij niet moeilijk over de prijs en betaalden de wagen met een app op hun smartphone of toonden een vervalst overschrijvingsbewijs.

Inbeslagname gestolen wagens

Pas na enkele dagen ontdekten de slachtoffers dat ze bedrogen waren en dat het geld nooit op hun bankrekening was gestort. De verkopers waren dan al lang verdwenen, en de auto was naar het buitenland verscheept.

De meeste verdachten zouden afkomstig uit het Oost-Europese Roma-milieu. Bij de politie-operatie werden tientallen wagens in beslag genomen, maar ook een groot aantal woonwagens. Het is tegen die inbeslagname dat de Roma woensdag kwamen protesteren aan het Justitiepaleis. Na iets meer dan een uur maakten ze een einde aan hun actie, die zonder incidenten verliep.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?