Op 27 oktober 2019 organiseren familie en vrienden een  witte mars voor Mehdi, de minderjarige jongen die op 20 augustus door een politiewagen werd doodgereden ter hoogte van de Ravensteingalerij

| Op 27 oktober 2019 organiseren familie en vrienden een witte mars voor Mehdi, de minderjarige jongen die op 20 augustus door een politiewagen werd doodgereden ter hoogte van de Ravensteingalerij.

Familie organiseert Witte Mars voor Mehdi: ‘We voelen ons verloren’

HD
© BRUZZ
08/10/2019

Op 20 augustus 2019 kwam de 17-jarige Mehdi Bouda om het leven na een aanrijding door een politiewagen. Twee maanden later wil zijn broer de dood van Mehdi herdenken met een Witte Mars op 27 oktober. De mars vertrekt van het Brouckèreplein en zal eindigen aan de Kunstberg, de plaats van het ongeval: “Iedereen is welkom. Zeker mensen met gelijkaardige ervaringen, want we kunnen alle hulp gebruiken.”

Mehdi Ayoub werd op 20 augustus vlak voor mindernacht gegrepen door een politiewagen terwijl hij ter hoogte van de Ravensteingalerij aan het Centraal Station de straat overstak. Hij was volgens het parket gevlucht bij een identiteitscontrole aan de Kunstberg toen hij werd aangereden. De politiewagen in kwestie was opgeroepen voor een ongerelateerde zaak in de buurt. De exacte omstandigheden van het ongeluk zijn nog steeds onduidelijk. Zo moet nog blijken of de politiewagen het zwaailicht en de sirene had opstaan en of de 17-jarige aan een zebrapad overstak.

Zijn oudere broer Ayoub Bouda is zelf nog maar 24 jaar oud en voltijds student, toch is hij de drijvende kracht achter de ‘Witte Mars voor Mehdi’. “Het doel van de mars is mijn broer en zijn leven te herdenken. Wat er is gebeurd met mijn broer, dat valt niet elke dag voor. Maar vooral willen wij, de familie, voor het eerst spreken.”

Tasten in het duister

Ayoub geeft aan dat hij en zijn familie sinds de dood van Mehdi door een heel donkere tijd gaan: “Maar we wilden niet in shock reageren. We wilden de tijd nemen om even te rouwen alvorens ons uit te drukken. Veel mensen hebben veel dingen voor en over onze familie en mijn broer gezegd. De tijd is gekomen om zelf te spreken."

De familie tast volgens Ayoub in het duister: “We zijn ook ons eigen onderzoek aan het doen, maar we zijn tot nu toe niet goed ondersteund,” zegt Ayoub. “Daarom vragen we aan zoveel mogelijk mensen om te komen, en zeker ook mensen met gelijkaardige ervaringen.”

“Er is geen draaiboek voor dit soort situaties. We weten niet wat gedaan en voelen ons verloren. Wij hebben geen ervaring met justitie en advocaten enzo. We moeten alles nu in sneltempo leren. We hebben informatie nodig.”

Witte ballonnen

Ayoub benadrukt verschillende keren dat dit een vreedzame mars is: “Mijn ouders, mijn grootmoeder en andere familieleden zullen er zijn. Het is heel moeilijk voor hen om zo naar buiten te komen dus ik wil echt niet dat er iets hen nog meer overstuur maakt.”

“Wit is een belangrijke kleur voor mijn moeder. Op de begrafenis hebben we het ook zo gedaan. Mehdi was als een engel voor haar, vandaar de keuze voor wit. We willen ook dat heel duidelijk is wie deel is van de mars en wie niet. Op het einde zullen we witte ballonnen loslaten aan de Kunstberg, de plaats waar hij is overleden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Justitie , Mehdi Bouda , Ayoub Bouda , Witte Mars voor Mehdi , Brusselse politie , aanrijding , dodelijk ongeval

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni