Snelheidsbeperking in Zone 30

| Snelheidsbeperking in Zone 30.

Filmen met 250 km/u en onder invloed cannabis: influencer aangehouden

© Chris Verhaeghe
22/12/2023

Het Brusselse gerecht heeft een influencer aangehouden die de afgelopen jaren filmpjes publiceerde waarop te zien was hoe hij tal van verkeersinbreuken pleegde met sportwagens. De man zat sinds begin december in de gevangenis, maar mag zijn voorlopige hechtenis thuis uitzitten met een enkelband.

Het parket opende in mei van dit jaar een onderzoek op basis van het Instagram-account van de verdachte. "Uit een grondige analyse van dat account door de gerechtelijke politie is gebleken dat de betrokkene de afgelopen twee jaar meer dan zeventig sportwagens gehuurd zou hebben die ingeschreven zijn in Polen en Duitsland, om tal van overtredingen op onze wegen te plegen”, zegt parketwoordvoerster Yasmina Vanoverschelde.

“Het gaat bijvoorbeeld", zo gaat Vanoverschelde verder, "om overdreven snelheid, waarbij snelheden van meer dan 250 km/u werden gehaald, gevaarlijke inhaalmanoeuvres, enzoverder. De overtreder filmde wat hij deed en publiceerde zijn eigen filmpjes op de sociale netwerken waar hij door meer dan 40.000 mensen werd gevolgd.”

Onder invloed van cannabis

De man werd op 7 december opgepakt bij een politieactie. “Hij zat - vermoedelijk onder invloed van cannabis - aan het stuur van een huurauto, ondanks het rijverbod dat hem in het verleden al werd opgelegd”, zegt het parket. "De verdachte werd voorgeleid bij een onderzoeksrechter, die hem in verdenking stelde wegens verschillende inbreuken op de verkeerswetgeving en hem onder aanhoudingsmandaat plaatste.”

De influencer zat sinds zijn arrestatie in de gevangenis van Haren, maar donderdag besliste de Kamer van Inbeschuldigingstelling om hem een enkelband toe te kennen. Dat betekent dat hij nog steeds aangehouden blijft, maar zijn voorlopige hechtenis thuis mag uitzitten.

Verheerlijking snelheid

"Het parket van Brussel benadrukt dat rijden ondanks een rijverbod of zonder rijbewijs, net als het rijden onder invloed van alcohol en drugs, ernstige overtredingen zijn waarvoor zware straffen kunnen worden opgelegd, met inbegrip van een gevangenisstraf”, zegt Vanoverschelde. "Ook zware snelheidsovertredingen en het gebruik van een gsm achter het stuur kunnen aanleiding geven tot rechtsvervolging. Het parket blijft social media-accounts waar snelheid verheerlijkt wordt, van nabij opvolgen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie, influencer, overdreven snelheid, maximumsnelheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni