| De nieuwe beklaagdenbank voor de verdachten van de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem.

Proces aanslagen

Hof van beroep velt op 13 maart arrest over naaktfouilles

© Belga
03/03/2023

Het Brusselse hof van beroep zal op maandag 13 maart haar arrest vellen in het kortgeding over de naaktfouilles van de beschuldigden op het assisenproces over de terreuraanslagen van 22 maart 2016. Dat heeft het hof vrijdag aangekondigd aan het einde van de zitting.

13.45 uur: Hof van beroep velt op 13 maart arrest over naaktfouilles

Dat arrest zal niet uitgesproken worden in de Justitia-site in Haren, waar de pleidooien in het kortgeding plaatsvonden, maar zal neergelegd worden op de griffie en toegestuurd worden aan de partijen. Het wordt dus niet in openbare zitting voorgelezen.

13.16 uur: Abrini zal getuigenissen slachtoffers bijwonen

Mohamed Abrini zal aanwezig zijn en blijven op het proces over de terreuraanslagen van 22 maart 2016 op het moment dat de slachtoffers aan het woord komen. Dat heeft de man vrijdag gezegd op het kort geding voor het hof van beroep. Dat hof moet zich uitspreken over de naaktfouilles die de beschuldigden op het assisenproces dagelijks ondergaan.

Zes beschuldigden hebben een kort geding ingesteld tegen de Belgische staat omdat ze willen dat er een einde komt aan die naaktfouilles. In eerste aanleg kregen ze gelijk van de kortgedingrechter, maar de Belgische staat ging tegen die beslissing in beroep.

"We willen ons niet als slachtoffers voordoen", zei Mohamed Abrini. "We zitten al jaren in moeilijke omstandigheden in de gevangenis en we doen daar niet moeilijk over. Het gaat enkel over de omstandigheden waarin we overgebracht worden.

Zolang dat niet gebeurt zoals in Parijs, kom ik niet meer. Alleen als de slachtoffers aan het woord komen, kom ik wel luisteren." Tijdens het assisenproces in Parijs werd Abrini naar eigen zeggen wel gefouilleerd, maar was er geen sprake van naaktfouilles. "Ik kreeg een riem met handboeien aan, maar geen blinddoek, geen satanisch lawaai, geen kogelwerende vest, en tien maanden lang heeft dat voor geen enkel probleem gezorgd", zei Abrini.

"Hier krijgen we die zware kogelwerende vest, een blinddoek, de naaktfouilles. Hier worden we dagelijks vernederd, gewurgd, geslagen, beledigd. In die omstandigheden kan ik niet rustig antwoorden op de vragen die me tijdens het proces gesteld worden. Dan blijf ik liever in mijn cel."

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni