Honderden burgers vangen ook in beroep bot over afschaffing coronamaatregelen

© Kevin Vandenpanhuyzen
| (archiefbeeld) Mondmaskers op het openbaar vervoer

Het Brusselse hof van beroep heeft de vordering van enkele honderden mensen die de coronamaatregelen wilden laten schorsen, afgewezen. Dat is vernomen bij de persrechter.

Meer dan vierhonderd appelanten trokken eind 2020 naar de kortgedingrechter. Het ging om burgers en/of ondernemingen die de Belgische staat wilden verbieden om het merendeel van de coronamaatregelen aan hen op te leggen. Het ging onder meer over de verplichte sluitingen van contactberoepen, de regels rond social distancing en het winkelen met een beperkt aantal mensen. De rechter in eerste aanleg besliste niet in te gaan op hun verzoek omdat enkel de Raad van State bevoegd zou zijn om daarover te oordelen.

Het Brusselse hof van beroep velde gisteren een arrest in de zaak en verklaarde de vordering weliswaar ontvankelijk, maar ongegrond. “Het hof stelt dat het wel degelijk rechtsmacht heeft om deze zaak te beoordelen maar dat de zaak van appellanten op het moment van de uitspraak niet langer urgent is en dat de appellanten gelet op de tussengekomen versoepelingen onvoldoende aantonen persoonlijk en concreet geraakt te worden door de door hen bestreden maatregelen om die in een kortgeding procedure te laten schorsen”, zegt persrechter Peter Hartoch.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?