CurieuzenAir De Josaphatsite in Schaarbeek

| Josaphatsite in Schaarbeek. (archief)

Milieucollectief gaat Brusselse regering dagvaarden voor ‘vernieling resterende natuur’

Renée Vervaet
© BRUZZ
02/10/2023

De vzw We Are Nature.Brussels gaat juridische stappen ondernemen tegen de Brusselse regering “voor haar verdere vernieling van de resterende natuur en het verlies van onbebouwde grond”. Het collectief, bestaande uit een reeks lokale burgerbewegingen, roept Brusselaars op om zich als mede-eiser op te stellen bij de rechtszaak.

In Brussel zijn er nog enkele gebieden met veel biodiversiteit, zoals bijvoorbeeld het moeras aan Wiels in Vorst, de Josaphatsite in Schaarbeek of Donderberg in Laken. Het zijn die verwilderde gebieden die We Are Nature.Brussels wil beschermen.

“De overgebleven groene gebieden worden vaak bedreigd door bouwprojecten. Daarom eisen we een moratorium, een stop op het afleveren van bouwvergunningen op deze plekken”, zegt Søren Stecher-Rasmussen van We Are Nature.Brussels.

"Natuurbescherming moet een rode draad vormen bij het gewestelijk bestemmingsplan"

Søren Stecher-Rasmussen van We Are Nature.Brussels

Het gewestelijk bestemmingsplan (GBP) waarin de functie van een grondgebied wordt bepaald, wordt regelmatig herzien. “We willen dat natuurbescherming een rode draad vormt voor het GBP”, benadrukt Stecher-Rasmussen.

De vzw werd opgericht vanuit het Tuiniersforum Des Jardiniers als instrument om de rechtszaak op te starten. Tientallen lokale initiatieven bundelen dus hun krachten. Maar ze willen ook Brusselaars aansporen zich als mede-eiser op te stellen in de zaak. Sinds midden juni hebben zich al zo’n 900 mensen aangemeld.

"Wij zijn niet blind voor de woningcrisis in Brussel, maar er is een ander beleid nodig om dit op te lossen"

Søren Stecher-Rasmussen

“We hebben de vraag voor een moratorium al voorgelegd aan het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) maar daar kwam nog geen reactie op. De enige oplossingen om laatste groene ruimtes te redden is een juridische zaak”, voegt Stecher-Rasmussen eraan toe, ”we hopen dat de zaak eind oktober van start kan gaan”.

Klimaatsverandering tegengaan en de biodiversiteit in onze stad redden, dat is het hoofddoel van de zaak. “Maar we zijn niet blind voor de woningcrisis in Brussel. Er is volgens ons een ander woningbeleid nodig, waarbij niet de laatste natuurlijke gronden worden volgebouwd, maar waarbij bijvoorbeeld de vele leegstaande kantoren als woningen worden ingericht”.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni