Huiszoekingen bij DIV in verband met grote oplichtersbende

Woensdag werden huiszoekingen uitgevoerd bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV). Die houden verband met de huiszoekingen die twee weken geleden plaatsvonden op verschillende woonwagenkampen, onder meer in Brussel. Het dossier draait rond een grote bende die zich specialiseerde in de oplichting bij de verkoop van tweedehandsauto's.

Dat meldt La Dernière Heure en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. "Het gaat om een dossier dat gelinkt is aan het grote dossier", zegt het federaal parket. "Het is niet de DIV in zijn geheel die geviseerd wordt, maar één persoon die er werkt en mogelijk geholpen zou hebben om gestolen voertuigen wit te wassen."

Voertuigen naar het buitenland

De organisatie zou de voorbije twee jaar meer dan 620 feiten gepleegd hebben, waarbij ze veelal op dezelfde manier te werk ging. Ze namen contact op met mensen die hun wagen te koop aanboden op het internet, en stelden voor die te kopen. De zogenaamde kopers deden daarbij niet moeilijk over de prijs en betaalden soms een voorschot in cash. Vervolgens werd voor de ogen van de verkoper een valse overschrijving uitgevoerd, op een tablet of een smartphone. Zodra het vertrouwen van het slachtoffer gewonnen was, namen de kopers het voertuig mee. Het slachtoffer hield vaak nog een sleutel en de documenten van het voertuig.

Dat voertuig werd dan zeer snel overgebracht naar het buitenland. Pas na enkele dagen ontdekten de slachtoffers dat ze bedrogen waren en dat het geld nooit op hun bankrekening was gestort maar tegen dan was het voertuig vaak al verdwenen.

Wijdvertakt

In het dossier zijn in totaal al 28 verdachten onder aanhoudingsbevel geplaatst, onder meer een agent van de federale politie en een Brusselse notaris. Eén persoon werd intussen door de raadkamer vrijgelaten onder voorwaarden.

Maandag kwam het nieuws dat nog vier andere personen in verdenking waren gesteld omdat ze zouden geholpen hebben bij de heling of het witwassen van de buit. In twee aanverwante dossiers werden ook al twee agenten van de lokale politie van Charleroi en een agent van de lokale politie Brussel Zuid in verdenking gesteld.

Ondertussen klaagden de woonwagenbewoners over de inbeslagname van een groot deel van hun caravans. Zij stellen dat door de politieactie ook veel onschuldige roma dakloos zijn geworden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?