Inbreker justitiepaleis dronk champagne in kantoor parket-generaal

20190128_politiebewaking_in_het_justitiepaleis_bij_het_assisenproces_van_de_aanslag_op_het_joods_museum_van_brussel_c_photonews.jpg
© PhotoNews
| Agenten bewaken het Brusselse justitiepaleis.
© PhotoNews
| Agenten bewaken het Brusselse justitiepaleis.

De twintiger die een maand geleden had ingebroken in het Brusselse justitiepaleis, blijkt banden te hebben met de beruchte stadsbende Fioul Gang uit Sint-Gillis. Tijdens zijn plundertocht in het gerechtsgebouw dronk hij champagne in de burelen van het parket-generaal, terwijl hij video’s van zijn escapades op Snapchat postte. Hij dreigt voor jaren in de cel te belanden.

In de nacht van 17 op 18 mei werd ’s morgens vroeg een verdachte opgepakt in het Brusselse justitiepaleis. Het ging om een 22-jarige man die al enkele uren in het statige gerechtsgebouw op plundertocht was. Nadat hij een raam aan de voorzijde had ingeslagen om binnen te geraken, vernielde hij binnenin meerdere ramen en deuren. Hij raakte onder andere binnen in de burelen van het parket-generaal, waar hij een fles champagne soldaat maakte.

Na zijn arrestatie en verhoor bij het parket, werd hij onmiddellijk overgebracht naar de gevangenis. Niet omdat hij door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel was geplaatst, maar wel omdat hij nog eerder opgelopen gevangenisstraffen uit te zitten had.

Stadsbende Fioul Gang

Dat de man, ondanks zijn jonge leeftijd, geen onbekende is voor het gerecht, bleek donderdag op de zitting van de correctionele rechtbank waar hij zich via een snelrechtprocedure moest verantwoorden voor de inbraak. De twintiger stapelt sinds zijn meerderjarigheid de veroordelingen op en was in de jaren voordien ook vaste klant op de jeugdrechtbank.

In januari van dit jaar werd hij door het Brusselse hof van beroep nog veroordeeld tot 4 jaar cel voor zijn betrokkenheid in het dossier rond de prostitutie van een 16-jarig meisje door leden van de beruchte stadsbende Fioul Gang uit Sint-Gillis.

Snapchat

De man moet niet alleen die celstraf nog uitzitten, maar door de inbraak in het justitiepaleis dreigt hij ook nog zijn eerder opgelopen straffen, waar in sommige gevallen een uitstel aan gekoppeld was, te moeten ondergaan. Daarnaast vordert de openbaar aanklager nog eens een effectieve celstraf van 2 jaar voor zijn stunt in het justitiepaleis, waarvan hij video’s plaatste op sociale media.

“Ik had wodka gedronken en was op zoek naar geld, eten en drinken”, verklaarde hij donderdag op de zitting van de rechtbank. “Ik ben regelmatig actief op Snapchat en daarom heb ik ook foto’s en video’s online gezet.”

De Regie der Gebouwen, de beheerder van het Brusselse justitiepaleis, stelt zich burgerlijke partij op het proces en eist een schadevergoeding van 5.200 euro voor de herstelling van de vernielde ramen en deuren. Het vonnis valt op 24 juni.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?