Tot 11 jaar cel op proces voor prostitutie van minderjarige meisjes

Een advocaat in het justitiepaleis Een advocaat in het justitiepaleis
© Belgaimage
© Belgaimage

In Brussel zijn twaalf leden van een stadsbende veroordeeld omdat ze verschillende minderjarige meisjes prostitueerden. De zaak kwam aan het licht toen een van de slachtoffers in januari 2020 kon worden gered uit een huis in Ukkel. De hoofdverdachte op het proces kreeg 11 jaar cel opgelegd.

Eind 2019 liep een 16-jarig meisje weg van huis in Frankrijk. Via haar vriend kwam ze in ons land terecht, maar het meisje kwam in de klauwen terecht van de Fioul Gang, een stadsbende uit de Brusselse gemeente Sint-Gillis. Het meisje werd opgesloten in een huis in Ukkel en werd verplicht om tegen betaling seks te hebben met mannen. De politie kon het meisje uiteindelijk bevrijden nadat een kennis haar herkende op een prostitutiewebsite waarop de verdachten een profiel hadden gemaakt op haar naam.

Tijdens het onderzoek kon de politie vier meisjes identificeren als slachtoffer, al vermoedt Child Focus dat het werkelijke aantal veel hoger ligt. Uiteindelijk werden er twaalf verdachten opgepakt, waaronder de vermoedelijke leider van de stadsbende, Youness Z. Hij werd vandaag veroordeeld tot 11 jaar cel. Zijn vriendin kreeg meer dan zeven jaar cel en werd op de zitting onmiddellijk in de boeien geslagen. Youness Z. was niet aanwezig op de uitspraak, maar ook tegen hem sprak de rechtbank de onmiddellijke aanhouding uit.

'Zware straffen voor zware feiten'

De tien andere beklaagden werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3 jaar met uitstel tot 8 jaar effectief. Daarenboven sprak de rechtbank ook hoge geldboetes uit en werden tienduizenden euro’s verbeurd verklaard.

Heidi De Pauw, CEO van Child Focus, reageert tevreden op het vonnis. “Het gaat om zware straffen die hier werden uitgesproken, maar het gaat dan ook om zeer ernstige feiten. We spreken hier over prostitutie en seksuele uitbuiting van minderjarigen die werden vastgehouden. Ik denk dat het heel belangrijk is dat er een signaal is gegeven dat dergelijke feiten niet aanvaardbaar zijn en dat de uitbuiting van minderjarigen in de prostitutie niet door de beugel kan.”

Meer minderjarige slachtoffers van tienerpooiers

Nog volgens Child Focus zijn dergelijke feiten niet zo uitzonderlijk. “Het is zo dat we sinds een aantal jaren meer en meer gevallen zien waar minderjarigen slachtoffer worden van tienerpooiers”, zegt Heidi De Pauw. “Dat zijn mensenhandelaars die jonge meisjes uitbuiten in de prostitutie. Aanvankelijk leek het een fenomeen dat vooral in Vlaanderen opdook, maar dit dossier bewijst dat dit ook in Brussel gebeurt en dat we hier absoluut een halt aan moeten roepen.”

Bij de advocaten van de verdediging was na de uitspraak veel verontwaardiging te horen over de hoogte van de opgelegde straffen. “Dit zijn zeer zware straffen, die een moeilijk proces afsluiten”, zegt meester Catherine Toussaint, die hoofdverdachte Youness Z. bijstaat. “Het gaat om ernstige feiten waar jonge meisjes het slachtoffer van werden, laat dat zeer duidelijk zijn. Maar een straf moet de beklaagden helpen om te begrijpen wat ze fout hebben gedaan. Met dergelijke zware straffen roep je enkel onbegrip en verzet op."

"Ik zou willen dat er iets gedaan wordt aan de verschrikkelijke banalisering van seks bij jonge mensen. Hier worden meisjes in gevaar gebracht en verschillende beklaagden hebben daarvan geprofiteerd, zonder te beseffen waar ze eigenlijk mee bezig zijn. Dat is volgens mij een groot maatschappelijk probleem. Daarenboven zijn Youness en zijn vriendin ouder van een kind van 1 jaar. Dat kind zal nu zijn ouders worden ontnomen omdat ze beiden werden veroordeeld. Zo creëer je een vicieuze cirkel", aldus Toussaint.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?