Het hof van assisen in het justitiepaleis aan het Poelaertplein

| Het hof van assisen in het justitiepaleis aan het Poelaertplein.

Jonge man staat terecht voor doden van prostituee in Brussel

© Belga
03/09/2021

Voor het hof van assisen van Brussel opent maandag het proces van de jonge man die zich moet verantwoorden voor het doden van Eunice, een 23-jarige Nigeriaanse prostituee, in juni 2018. De beschuldigde was 17 jaar op het ogenblik van de feiten. De jeugdrechter gaf hem uit handen waarna hij naar assisen werd verwezen. Maandag wordt de jury samengesteld, de debatten ten gronde openen donderdag.

Eunice werd in de nacht van 4 op 5 juni 2018 met messteken dodelijk verwond in de Linnéstraat in Schaarbeek. De gewelddadige dood van de sekswerkster zorgde voor ophef bij haar collega's in de Brusselse Noordwijk. Zij organiseerden op 14 juni een stille mars. Zowat 150 mensen namen hieraan deel, onder hen een 40-tal Nigeriaanse prostituees die meer politiebescherming eisten in de straten van Sint-Joost-ten-Noode en Schaarbeek, en een echt statuut voor sekswerkers.

De vermoedelijke moordenaar van Eunice was 17 jaar op het ogenblik van de feiten. De jonge man was reeds bekend bij politie en gerecht. Na de feiten vluchtte hij weg. Dankzij beelden van bewakingscamera's, waarop hij met een gescheurd T-shirt naar het Noordstation rent, kon hij opgespoord worden. Aan de hand van vingerafdrukken op een pakje sigaretten in een zak, werd hij geïdentificeerd. Op 20 juni 2018 werd de verdachte opgepakt.

'Gestrest en vernederd'

De jeugdrechter gaf zijn dossier uit handen zodat hij als meerderjarige berecht zal worden, in casu door het hof van assisen want de feiten werden als een misdaad gekwalificeerd.

Eerst ontkende hij de feiten te hebben gepleegd. Nadien bekende hij en verklaarde hij dat er een dispuut was ontstaan in het kader van een betaalde seksuele relatie met het slachtoffer. Hij zei dat hij zich verdedigde tegen de prostituee, die hem gewelddadig achtervolgde. Hij was niet van plan haar te vermoorden. Later kwam hij terug op zijn verklaringen om zijn betrokkenheid te ontkennen, terwijl hij toegaf dat hij "aanwezig" was toen de feiten plaatsvonden.

In april 2019 wijzigde de verdachte nogmaals zijn versie en beweerde dat hij de dader van de steekpartij was. Hij zei dat hij gestrest was en zich vernederd voelde omdat de seksuele betrekkingen slecht verliepen. Het slachtoffer spoorde hem aan om op te schieten en hij werd boos. Hij duwde, sloeg en stak haar en verloor alle controle over zichzelf.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni