© Belga Images | Kinga Poplawski - de vijfde beklaagde - werd niet schuldig bevonden aan moord, maar wel aan het niet verlenen van levensnoodzakelijke hulp.

Vier personen schuldig aan moord op Sebastian Hurcewicz

TDN
© Belga - BRUZZ
09/06/2021

De jury van het Brusselse hof van assisen heeft in de nacht van dinsdag op woensdag vier mensen - Daniel Poplawski, Lukasz Sredzinski, Hubert Mystkowski en Monika Nazarczuk - schuldig verklaard aan de moord op Sebastian Hurcewicz.

Een vijfde persoon die terecht moest staan, Kinga Poplawska, werd schuldig bevonden aan het niet verlenen van hulp aan een persoon in nood. De jury verklaarde Lukasz Sredzinski eveneens schuldig aan foltering van het slachtoffer. Woensdag wordt de strafmaat voor de vijf beklaagden vastgelegd.

Opgerold in tapijt

Het lichaam van de 29-jarige Sebastian Hurcewicz werd op 11 maart 2017 gevonden midden op een stortplaats, opgerold in een tapijt, op de kruising van de Leopold I-straat en de Thys-Vanhamstraat in Laken. Het politieonderzoek leidde, dankzij getuigenissen, al snel naar een flat aan de Breeschstraat, waar het slachtoffer de steekwonden en slagen had opgelopen.

Daar werden meerdere bloedsporen gevonden. Uit getuigenissen van buurtbewoners bleek dat verscheidene van hen in de nacht van 10 op 11 maart geschreeuw uit het appartement in kwestie hadden gehoord. Een van hen zei dat de woning werd bewoond door meerdere mensen uit Oost-Europa. Hij vertelde dat hij op de ochtend van 10 maart een bebloede man naar buiten zag komen, die zich leek te verstoppen.

Het onderzoek leidde naar Kinga Poplawska en haar broer, Daniel Poplawski, die het appartement bewoonden waar het misdrijf plaatsvond. De eerste legde meteen aan de politie uit dat er een gevecht was uitgebroken tussen haar broer en twee kennissen van hem en het slachtoffer. Die drie, evenals Monika Nazarczuk, de vriendin van het slachtoffer, logeerden bij Kinga Poplawska en Daniel Poplawski.

Driehoeksverhouding

Later, in september 2017, werd Lukasz Sredzinski gearresteerd nadat Daniel Poplawski hem in de gevangenis had herkend als een van de personen die bij hem logeerden. Sredzinski had net een arrestatiebevel gekregen voor andere feiten. Monika Nazarczuk en Hubert Mystkowski werden in Polen gearresteerd en uitgeleverd aan België, de eerste in april 2018 en de tweede in augustus 2018.

Ze werden geïdentificeerd op basis van informatie van de eerste drie gearresteerde verdachten, evenals op basis van videobewakingsbeelden van een nachtwinkel waar de verdachte in de nacht van de misdaad alcohol ging kopen, vlakbij de plaats van de misdaad.

Volgens de verschillende verklaringen van de beklaagden had Hubert Mystkowski een boon voor Monika Nazarczuk en was hij jaloers op Sebastian Hurcewicz. Er brak een gevecht uit tussen hen, voordat de andere twee mannen, in het bijzonder Lukasz Sredzinski, erbij betrokken raakten. Allen waren onder invloed van drugs (amfetaminen) en alcohol. Een dispuut over gestolen goederen wakkerde een gevecht aan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie